Dan D za RTB Bor: Rusi ili Kinezi?

Izvor: B92, 31.Avg.2018, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan D za RTB Bor: Rusi ili Kinezi?

Beograd -- Vlada Srbije će danas objaviti ko je dao najbolju ponudu za Rudarsko-topioničarski basen Bor.

Tenderska komisija je otvorila ponude dve kompanije koje ispunjavaju uslove za strateško partnerstvo u RTB-u Bor.

Kako je rekao ministar energetike Aleksandar Antić, to su kineska Ziđin i ruska U gold.

Rok za dostavljanje ponuda za RTB Bor istekao je 20. avgusta.

Tenderom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je predviđeno da strateški partner RTB-a za udeo u vlasništvu te kompanije mora da investira najmanje 350 miliona dolara. Nije definisan vlasnički udeo RTB-a koji država iznosi na prodaju, pa će pobednik na tenderu biti onaj ko ponudi najviše para za najmanji vlasnički udeo u firmi.

Podnosilac ponuda mogle su da budu domaće ili strane kompanije koje se najmanje 10 godina bae eksploatacijom ili proizvodnjom bakra ili ostalih plemenitih metala.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić očekivao je interesovanje Kineza za RTB Bor. On je, obilazeći pogon Tople valjaonice Železare "HBIS Group Serbia" u Smederevu, rekao da je uveren da su Kinezi pokazali interesovanje jer su Srbiju prepoznali kao gostoprimivu zemlju i kao zemlju radnih i marljivih ljudi.

Vučić je nedavno u Majdanpeku rekao i da zna da su ponude ispravne i da su, kako je rekao, odlične.

"A to će značiti nove investicije za Bor i ovaj kraj. Poverenici RTB-a će dobiti veliki novac, ali je investicioni novac ogroman i preporodiće ceo ovaj kraj", rekao je Vučić i podsetio da u RTB Boru radi 1.150 zaposlenih.

Konačno će, kazao je, nešto što nam je problem, nešto što duguje milijardu evra, da donosi prihod celom borskom okrugu i svima nama.

Ekonomista Ljubodrag Savić ocenio je da je raspisivanje tendera za Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor pomak napred i logičan korak Vlade Srbije. On je rekao da je dobro što se pre raspisivanja tendera razgovaralo sa potencijalnim investitorima i istakao da je važno da država ostane većinski vlasnik RTB Bora, jer je to od strateškog interesa za Srbiju.

Od RTB Bor zavisi 20.000 porodica, a od privatizacije se, kako je istakla premijerka Ana Brnabić, očekuje ono što smo imali u Železari u Smederevu, mnogo jači kompleks u Boru koji će na bolji način da odgovori na potrebe za dinamičnim ekonomskim razvojem.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Strateški partner za RTB "Bor" je kineski "Ciđin"

Izvor: RTS, 31.Avg.2018

Kompanija "Ciđin majning grup" biće strateški partner države u Rudarsko-topioničarskom basenu "Bor". U Vladi kažu da je kineski gigant dao najbolju ponudu čime obezbeđuje 63 odsto vlasničkog udela u RTB-u. . Vlada...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.