DSS BOR: Srbi, sačuvajmo sebe, pišite ćirilicom

Izvor: MC Bor, 21.Feb.2015, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS BOR: Srbi, sačuvajmo sebe, pišite ćirilicom

Bor, 22. februar
DANAS je međunarodni Dan maternjeg jezika, 21. februar. Tim povodom, DSS Bor organizovao je, u glavnoj ulici, predstavljanje ćiriličnog pisma i pobornika jezičke kulture i raznovrsnosti.
-DSS upozorava da preti izumiranje ćirilice, jer 47 odsto građana pretežno koristi latinicu, 38 procentata ćirilicu, a ostali ravnopravno pišu i jednim i drugim pismom. Sve je manji i broj firmi koje se oglašavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << ćirilicom. A na upotrebu ćirilice upućuje nas srpska tradicija, nacionalni identitet, ali i Ustav Srbije. O značaju ćirilice svedoči i istina da su austrougraske trupe po ulasku u Beograd prvo zabranile upotrebu ćirilice – naglasio je Dragan Marković, predsednik DSS Bor.
Ova stranka se, podsetili su prisutni aktivisti, zalaže i za poštovanje Ustava i Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, standardizaciji ćiriličnih fontova, formiranju Saveta za pražaenje stanja u oblasti upotrebe ćirilice u državnim institucijama.

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.