Izvor: MC Bor, 06.Feb.2014, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Da li je trebalo dodatno oporezivati decembarsku platu u RTB-u Bor?

Bor, 6. februar
Informaciju sa konferencije za medije DS-a Bor prenosimo u celosti
Vlada Srbije je 08.10.2013. godine na sednici donela odluku o uvođenju poreza na zarade u javnom sektoru iznad 60.000 u visini od 20 %  i u visini od 25 % za zarade koje prelaze 100.000 dinara.
Tako je na primer plata od 70.000 dinara umanjena na 68.000 dinara, plata od 80.000 dinara je 76.000 dinara, plata od 90.000 spuštena je na 84.000 dinara, dok je plata od 100.000 sada 92.000 dinara.
Još nema tačnih podatake o broju zaposlenih u javnom sektoru, ali se procenjuje da se on kreće između 660.000 i 700.000 radnika. Zaprepašćuje podatak da država kao poslodavac, niti mi građani, ne znamo koliko je tačno zaposlenih u javnom sektoru.
Na ovoj meri država bi trebalo da uštedi od 100 do 150 miliona evra.
Mnogi radnici u Boru se pitaju da li je trebalo dodatno oporezovati decembarsku platu ili je sa oporezivanjem trebalo početi sa januarskom platom ma kada je oni primili, jer su u nekim preduzećima radnici u januaru primili npr. septembarsku platu, neki decembarsku (kao npr RTB Bor) a neki januarsku (kao zdravstveni radnici).
Postavlja se pitanje da li je trebalo oporezovati celu platu ili samo one delove koji se inače oporezuju. Na primer, u nekim preduzećima se topli obrok dobija u bonovima, negde postoji organizovana ishrana po menzama, dok se negde topli obrok isplaćuje u novcu, kao što je primer u RTB Bor. Time nisu svi radnici svrstani u istu kategoriju.  Postavlja se pitanje regresa i zašto je i taj deo plate oporezovan kada se zna da je to dobit preduzeća koji se deli radnicima. Ispada da je bolje da se regres ne isplaćuje radnicima već da preduzeće zadrži i npr. te pare investira u svoj razvoj ili bolje uslove za rad.
Ako se zna da je povećana niža stopa PDV-a sa 8 na 10 % koja se odnosi na strateški važne proizvode poput hleba, mleka, ulja ali i štampe, knjiga i kompjutera, procenjuje se da će uvećanje PDV-a povećati i cenu potrošačke korpe za 0,7 %.
Time bi budžet republike Srbije bio puniji za 200 miliona evra.
Sa povećanje niže stope PDV-a i dodatnim oprezivanjem plata iznad 60.000 dinara država bi dobila 300-350 miliona evra. Postavlja se pitanje gde će otići te pare ili će se samo smanjiti ionako veliki deficit državne kase.
Ne treba biti veliki stručnjak iz finansija i ekonomije, ne trebaju nam istraživanja raznih agencija, da shvatimo i na svojoj koži osetimo da sve gore živimo. Dovoljno je da odemo u prodavnicu, na pijacu, da kao odgovorni građani ove zemlje plaćamo dažbine i shvatimo da je sve poskupelo. Da nam za osnovne životne potrebe nije dovoljna plata koju sa mukom zaradimo, a vlast se drznula da svoj loš rad u prethodnom periodu i minus u državnoj kasi popunjava našim platama.
Umesto da se ide u pravcu privlačenja stranih investiticija i otvaranja novih radnih mesta, oživljavanju privrede i povećanju plata i standarda zaposlenih, što je osnova razvoja svake države, ova vlast je rešila da opet svali teret na građane, zbog svoje nesposobnosti i nerazumevanja privrede i društva.
Stav Demokratske stranke je da ekonomske mere koje je donela Vlada republike Srbije, pokazuju da ne postoji jasan plan i vizija kako da Srbija izađe iz krize, što je jedan od razloga za održavanje prevremenih izbora. Jedan od mera za koje će se demokratska stranka zalagati je ukidanje SOLIDARNOG POREZA, tj. poreza na zarade radnika u javnom sektoru, kojim su, neopravdano, još više opterećeni radnici i građani Bora.

Podeli/Sačuvaj

Nastavak na MC Bor...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Solidarno protiv solidarnog poreza

Izvor: RTS, 06.Feb.2014

Lekari i profesori univerziteta tvrde da je oporezivanje plata u javnom sektoru koje su više od 60.000 dinara - kazna a ne solidarnost. Ministarstvo finansija ističe da je mera privremena i da nam kupuje vreme da sistemski rešimo neke stvari...Odlukom Vlade, od početka godine oporezuju se plate više...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.