DRUGI ŽIVOT „CEROVA“ ZBOG LIČNE PROMOCIJE?

Izvor: MC Bor, 24.Apr.2012, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRUGI ŽIVOT „CEROVA“ ZBOG LIČNE PROMOCIJE?

Bor, 24. april
Moguće je da je i PROIZVODNJA  u pitanju ili je samo reč o MARKETINŠKOM TRIKu U POLITIČKE SVRHE
Autor M.M.
Posle višegodišnjeg stajanja ubrzano se radi na ponovnom puštanju rudarske proizvodnje na eksploataciji rude iz ležišta bakra na lokalitetu Mali Krivelj – Cerovo. Trenutno se radi na proširenju postojećeg površinskog kopa Cerovo-1, na kome je podsećanja radi,  krajem >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << 2002.godine privremeno obustavljena proizvodnja zbog izuzetno niske cene bakra na tržištu zbog čega je ovaj rudnik pravio velike finansijske gubitke u svom poslovanju. Ali to nije bio jedini razlog za privremenu obustavu radova. Nedostatak rudarske opreme i u ostalim rudnicima Rudnika bakra Bor  pretio je da se zaustavi rudarska proizvodnja i na površinskom kopu Veliki Krivelj, pa je deo opreme morao da bude tamo prebačen. Ako se tome doda svakodnevno pucanje cevovoda za hidrotransport rude do borske flotacije, koji je zbog istrošenosti debljine zida cevi bio potpuno amortizovan, onda je dalji rad u takvim uslovima bio tehnički praktično nemoguć i ekonomski besmislen.
Povećanjem cene katodnog bakra posle 2005. godine na preko 5000 US dolara po toni, stvorili su se uslovi  da se nastavi eksploatacija rude iz ležišta bakra na lokalitetu Cerovo. Međutim, to nije moglo da bude realizovano sve dok Vlada Republike Srbije nije u novembru 2008. godine donela novi Program restrukturiranja RTB-a Bor, u kome je, pored ostalog, predvi]eno da će država početi ozbiljnije da ulaže u rudarsku prozivodnju u RTB Bor.
Dugoročnim planovima RTB-a bilo je predviđeno da se pokrene rudarska proizvodnja na lokalitetu Cerovo, s obzirom na izuzetno povoljnu cenu bakra na tržištu u proseku od oko 8000 dolata po toni, što je preostale siromašne partije rude na kopu Cerovo-1 učinilo ekonomski isplativim.
Planovima  je bilo predviđeno i da od momenta kada se započnu radovi, za oko dve godine, bude raskrivena ruda i završen sistem za preradu rude i hidrotrnasport rude do flotacije Veliki Krivelj. Radovi na Cerovu traju nepunu godinu, a ima najava da će ovih dana rudnik Cerovo biti pušten u rad, što samo navodi na pomisao da tu nešto nije realno, ili planovi za pokretanje proizvodnje ili završetak radova i puštanje u rad ovog rudnika pre izbora do 6. maja.
Zato se pitamo da li je ovo još jedan politički trik i marketing u predizbornoj kampanji.  Postavlja se pitanje kome treba ovakva farsa, ljudima iz vlasti, ili onima koji žele da dođu na vlast, ili nije ni jedni ni drugo, nego samo nečije ambicije da  se stvari prikazuju lažno zarad lične promocije.
Nezvanično se govori da će „Cerovo“ biti otvoreno 27. aprila i da će tom činu prisustvovati i lider DS Boris Tadić. S obzirom da se grad Bor ubrzano „šminka“ ova vest  nije bez osnova. Naravno,  ukoliko Tadić dođe u grad bakra još jedanput u ovoj izbornoj kampanji, ne veruje se da će sići u „Jamu“ u najlepši kafić u istočnoj Srbiji..

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.