DHSS protiv zaječarizacije

Izvor: MC Bor, 11.Nov.2013, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DHSS protiv zaječarizacije

Bor, 11.11.2013.
Saopštenje sa konferencije za  novinare opštinskog odbora  Demohrišćanske stranke Srbije Bor   11.11.2013 
   Opštinski odbor  Demohrišćanske stranke Srbije Bor želi da upozori  građane naše opštine na novi talas pokušaja ZAJEČARIZACIJE  ovih naših prostora. Najava, koji su prošle nedelje preneli zaječarski mediji, da je predsednik zaječarske skupštine Saša  Mirković pokrenuo inicijativu da se borski okrug utopi u zaječarski  i da se time formira Timički region sa sedištem u Zaječaru, je samo vrh političko – ekonomskog ledenog brega. Po principu – jedan pokrenuo a svi Zaječarci tako misle i to žele!  Naime,  svi Borani koji pamte malo duže, sećaju se kako je decenijama izgledala centralizacija zaječarskog regiona.  Bor je kopao i pravio novac a u Zaječaru su se donosile odluke i delila sredstva, koja su uglavnom tamo i ostajala. Zaječar je bio zadužen za administraciju i trođenje borskog novaca a Bor je imao zadatak da proizvede ,,što više i što bolji bakar“!
       Setimo se panike i nervoze Zaječaraca koja je nastala 1993. godine kada je vlada Nikole Šainovića napravila novu mrežu okruga u Srbiji gde je i Bor postao okružni centar i time dobio mogućnost da ne bude zavistan od zaječarskih inspekcija, zaječarskog zdravstva i kadrova iz istog tog Zaječara koji su imali jedan zadatak: prebaciti novac iz Bora u Zaječar! Narednih 20 godina (od 1993. do danas) sva zaječarska rukovodstva imaju samo jednu nameru, samo jedan plan i samo jednu viziju: ponovo živeti od borskih tj. RTB – ovskih para iz jednog jedinog razloga – jer Zaječar nema svoj novac a nema ni ideju kako da ga napravi. Zato je san svih onih koji vode Zaječar vrlo jednostavan: prebaciti novac iz RTB-a pod njihovo odlučivanje, prebaciti prihode iz Kladova i Đerdapa pod njihovo odlučivanje, prebaciti novce iz Majdanpeka pod njihovo odlučivanje…. A dalje će lako. Samo da se dočepaju para kojih ima u 4 opštine borskog okruga a nema ih ni u jednoj opštini zaječarskog okruga.
      Demohrišćanska stranka Srbije Bor apeluje na sve stranke  u Boru, a posebno na stranke koje čine vladu Republike Srbije, da preduzmu sve moguće korake da se spreči poniženje opštne Bor i svih nas koji u njoj živimo i da se spreči brutalno otimanje para koje sa mukom zarađujemo u ovoj našoj sredini. Ako se ova ujdurma ne spreči veoma brzo ćemo osim naših para ostati i bez ingerencija u zdravstvu, prosveti, radnim odnosima  pa ćemo čak i za informacije iz oblasti ekologije morati da idemo na pokolenje u Zaječar. Ako neko želi ujedinjenje dva okruga  – može! Ali da središte bude Bor kao industrijski, turistički i univerzitetski centar ovog dela Srbije.
       Ovo je poslednja prilika da se udružimo i pokažemo da opština Bor nije samo prolazno mesto već da je to sredina za koju ima ko da se bori i ko da je odbrani od grubog pokušaja otimanja teško zarađenih para i dugo čekanih prinadležnosti. Zato, još jednom apelujemo na sve one koji imaju politički uticaj u našoj opštini da učine sve što mogu i učine veoma važnu stvar za sve građane sa ovih prostora.
       Demohrišćanska stranka Srbije Bor pokreće i inicijativu za regulisanje imavinsko – pravnih odnosa Glavne plaže na Borskom jezeru. Zbog nerešenih pomenutih odnosa prethodnog leta je došlo do velikog devastiranja naše omiljene plaže. Travnate površine oko jezera pretvorene su u parkirališta, mesto za pečenje prasića i roštilja i površinu za odlaganje otpada. Posečeno je mnogo stabala na samoj plaži. Zbog nerešenih imovinsko pravnih odnosa svi su se proglasili nenadležnim za regulisanje higijene i održavanja obale. Tražimo da se tokom zime reše svi vlasnički odnosi kako se ne bi desilo da sledećeg leta omiljeno kupalište nas Borana i naših gostiju ne postane pravo smetlište a samo jezero nesigurno za kupanje. Na opštinskoj upravi i RTB-u Bor je da u najkraćem roku regulišu ko je odgovoran za održavanje glavne jezerske plaže.
                                                                                                        OO DHSS  Bor

Podeli/Sačuvaj
Pogledaj vesti o: Zaječar

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.