DAN PRIMIRJA OBELEŽEN  I U BORU

Izvor: MC Bor, 11.Nov.2013, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DAN PRIMIRJA OBELEŽEN I U BORU

Bor,11.11.2013.
Dan  primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembar, obeležen je danas u Boru polaganjem venaca i cveća na spomenik srpsim i francuskim rodoljubima izginulim od  1914-1918. godine i svečanom akademijom u Domu kulture. Vence su položile delegcije Opštine Bor, Saveza rezervnih vojnih starešima, Društva za negovanje tradicija NOB-a i Opštinska organizacija vojnih i mirnodopskih invalida. Svečanosti su prisustvovali i potomci starih srpskih ratnika iz Bora, Zlota, Gornjana, Slatine…

Na svečanoj akademiji govorio je Mimčilo Radisavljević, predsednik opštinske organizacije Saveza rezervnih vojnih starešina. U umetničkom programu nastupilo je Kulturno-umetničko društvo „Bor“.

Međunarodni dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u svetu državnim manifestacijama u znak sećanja na 1918. godinu, kad je 11. novembra u 11 sati na snagu stupilo primirje.
U čast Dana primirja u Prvom svetskom ratu, juče po podne je sa Savske terase Beogradske tvrđave, uz najviše vojne počasti, Gardu VS i intoniranje himne, izvršena počasna artiljerijska paljba sa 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Srbiji, Dan primirja u Prvom svetskom ratu je neradan dan.

Podeli/Sačuvaj

Nastavak na MC Bor...






Povezane vesti

Obeležen Dan primirja

Izvor: OkRadio.rs, 11.Nov.2013

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama bugarskog terora 1915-1918.godine, ispred crkve „Svete Trojice“ u Vranju obeležen je Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Vence na spomenik položilo je rukovodstvo Grada Vranja, delegacija Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova do 1918. godine...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.