ČEHINJA S PUNO SRPSKE DUŠE

Izvor: MC Bor, 29.Dec.2010, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČEHINJA S PUNO SRPSKE DUŠE

BOR: 29.decembar 2010.
Boranka Lenka Matić, slikar i keramičar
Lenka Matić u svom, Banjskom polju... Autor: B.F.
Kada je pre 30 godina došla u Bor iz Novog Bora, 80 kilometara od Praga i udala se za profesora Miloša Matića, Lenka, lepa Čehinja, nije verovala da će je životni puti odvesti u svet umetnosti, najpre  u slikarstvo, a potom i oblikovanje keramike. Zaposlila se u Specijalnu školu „Vidovdan“ , bila sekretar. Kasnije, od 1999. godine uzima  novac Nacionalne službe zapošljavanja, zapostavlja slikarstvo, i ulaže u mašine za pečenje gline i karamiku.
- Spojila sam lepo i praktično. Od slikarstva ne može da se živi. Karamika je nešto drugo. Ne može puno da se zaradi, ali može da se iskaže i , uz poznavanje marketinga, obezbedi bar minimalna plata- veli Lenka pokazujući najnoviji katalog s izložbe nazvane „Mačkasto“ u borskom Muzeju rudarstva. Bila je to njeno drugo samostalno izlaganje.
Slađana Đurđekanović Mirić, likovni kritičar ističe da Lenkino izražavanje nije vajarsko modelovanje, ona primenjuje principe „ravne ploče“ ili utiskivanja. Ona poseduje, naglašava Đurđekanovićeva, obillje ideja, maštovitost, stvara različite forme. Koristi i različite vrste gline i tehnike dekorisanja.

- Predstvaljala sam Udruženje likovnih stvaralca „Vane Živadinović Bor“ na smotrama u Beogradu, Zaječaru, Majdanepku, Knjaževcu, Donjem Dušniku, Sokobanji, Negotinu. Radovno izlažem na međunarodnoj izložbi „Žene slikari“ u Majdanpeku, učestvujem u slikarskim kolonijama širom Srbije. Ima i priznanja. Osvojila sam prvu nagradu za suvnir u Sokobanji i treću za suvenir Đavolje varoši- priča Lenka.
Njeni suveniri u metalu ili gipsu, predmeti u keramici...

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.