Borski bakar izvezen i u Kinu

Izvor: RTS, 11.Avg.2018, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borski bakar izvezen i u Kinu

Od početka godine RTB Bor je na stranom tržištu prodao 17.650 tona bakra, što mu je, zajedno sa prodajom ostalih proizvoda, obezbedilo 25 odsto veći izvoz nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz tog preduzeća.
Kako se navodi u saopštenju, devizni priliv od prodaje robe u inostranstvu za sedam meseci iznosi 125 miliona dolara.

"Borski bakar kvaliteta 'četiri devetke' >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tradicionalno se prodaje u Hrvatskoj, Turskoj, Bugarskoj i Nemačkoj, a u julu je prvi put brodskim kontejnerima otpremljeno i 750 tona bakra u – Kinu", ističe RTB Bor.
Dodaje se da su Englezi za 2,6 tone borskog srebra kupljenog od januara do jula platili RTB-u Bor milion i 372 hiljade dolara i da su dodatnih 1,2 miliona dolara izdvojili za paladijum i platinu.
Takođe, u saopštenju je nadeveno da su Poljaci za selen i plavi kamen, koji je u prethodnih sedam meseci otpreman iz Bora, platili ukupno 1,6 miliona dolara.
"U istom periodu put Rumunije, Grčke i Bugarske otišla je i sumporna kiselina vrednosti 247 hiljada dolara, pa je ukupan devizni priliv od prodaje robe u inostranstvu tokom prethodnih sedam meseci 124,7 a dolara, što je za četvrtinu više nego u istom periodu prošle godine", saopštila je borska kompanija.
Prihod RTB-a Bor od prodaje bakra samo u julu je 17 miliona dolara, a kompanija je zaradila i dodatnih 600 hiljada dolara od prodaje srebra, plavog kamena i sumporne kiseline, ističe se u saopštenju i dodaje da je sve to RTB-u Bor obezbedilo ukupan izvoz u julu vredan 17,6 miliona dolara.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.