Borani, čuvajte se !

Izvor: MC Bor, 15.Avg.2011, 01:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borani, čuvajte se !

 Bor - Izvor: KURIR

Borani, čuvajte se OSLOBODIĆE OTROVE U BORU?! (0) Nedelja, 14. Avgust, 2011.| Autor: D. Tadić - S. Slaming
Eksploatacija rude iz majdanpečkog rudnog ležišta Čoka Marin prouzrokovaće ekološki genocid nad timočkim stanovništvom, tvrde stručnjaci
 BOR - Trovanje u najavi?Iako nisu dobili odobrenje Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << za zaštitu životne sredine, Rudnik bakra Majdanpek potpisao je ugovor s borskom RDS grupom o izvođenju rudarskih radova u zlatonosnom Čoka Marin rudniku, prepunom metala opasnih po zdravlje ljudi. Kadmijum, germanijum i živa samo su neki od njih.
Dejan Stefanović, inženjer koji je 2003. radio u Institutu za bakar u Boru, potvrdio je za Kurir da je godinama upozoravao da planirani radovi mogu naneti veliku štetu ljudima koji žive u blizini rudnika, udaljenom od Majdanpeka oko 20 kilometara.
- Njegova eksploatacija je otrovna jer bi se, osim arsena, olova, cinka i sumpora, oslobodili kadmijum, germanijum i živa - objašnjava Stefanović.
Mladen Popović, direktor RDS grupe iz Bora, priznao je da u rudniku ima opasnih elemenata.
- Tačno je da ima štetnih metala, to je poznato više od 20 godina. Ja živim u Boru i naravno da ne nameravam da obavljam poslove koji bi štetili zdravlju ljudi i okolini. Desetine naših rudara koji će raditi na ovom projektu imaju porodice i niko od nas ne bi zataškavao ugrožavanje okoline. Imamo i sve potrebne saglasnosti nadležnih ministarstava, a ruda će se prerađivati u Kazahstanu - rekao je Popović za Kurir. On je dodao da će radovi trajati 35 meseci, a njihova vrednost iznosiće 5.801.000 evra.
Ministarstvo: Nemaju dozvolu!
- Preduzeće „RTB Bor grupa“, odnosno Rudnik bakra Majdanpek, do danas nije pribavilo odobrenje za izvođenje rudarskih radova po glavnom rudarskom projektu - saopštili su za Kurir nadležni iz Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja. Oni dodaju da preduzeće priprema investiciono-tehničku dokumentaciju, kao i onu predviđenu Zakonom o geološkim istraživanjima, Zakonom o rudarstvu i drugim propisima.
- Trenutno se u sektoru rudarstva i geoloških istraživanja u okviru našeg ministarstva razmatra zahtev preduzeća RBM o inoviranju stanja rezervi za pomenuto rudno telo - rekli su za Kurir nadležni iz resornog ministarstva.




Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.