Bor030 u poseti srednjim školama [INTERVJU/FOTO]

Izvor: Bor030.net, 05.Sep.2016, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bor030 u poseti srednjim školama [INTERVJU/FOTO]

Ekipa Web tima “Bor030” posetila je 1. septembra sve borske srednje škole, kako bi od direktora ovih obrazovnih institucija dobila informacije o ostvarenom upisu.

I pre nego što se začulo prvo zvono, naš tim bio je na terenu posetivši najpre gimnaziju “Bora Stanković”. Na ulaznim vratima dočekala nas je direktorica škole, Miljana Golubović i uz osmeh istakla da je zadovoljna ovogodišnjim brojem prvaka.

“Relativno sam zadovoljna ostvarenim upisom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << Drago bi nam bilo da smo dobili četiri odeljenja, ali su nam odobrena tri. Od ta tri odeljenja jedno je prirodno-matematičko, a dva su društveno-jezička, s tim da u društveno-jezičkim odeljenjima imamo još slobodnih mesta. Ipak, bez obzira na broj đaka, nastava se u ovim razredima odvija nesmetano sa po dvadesetak učenika. Takođe, želela bih da se pohvalim da smo prethodnu školsku godinu završili sa stoprocentnom pozitivnošću, što znači da su svi đaci koji su polagali popravne ispite, iste i položili”, rekla je Miljana za naš sajt.

Prema rečima novopečenih gimnazijalaca, od svoje nove škole očekuju, pre svega, znanje koje će im biti neophodno za nastavak školovanja na fakultetima i visokim školama u zemlji i inostranstvu.

I Mašinsko-elektrotehnička škola u Boru može se pohvaliti izrazito visokom upisnom kvotom ove godine, a prema rečima direktora ove škole, razlog tome jeste trend rasta upisa na smerove vezane za informacione tehnologije.

“Ove godine upisali smo 6 odeljenja i sva su puna, osim smerova ‘Elektromonter mreža i postrojenja’ i ‘Elektromehaničar za mašine i opremu’, koji su trećeg stepena i gde smo zbog veoma slabog odziva morali da ugasimo razred elektromehaničara. Ipak, interesovanje za našu školu poslednjih godina veoma je veliko. Otprilike, mi negde u proseku upišemo oko 50% svršenih osnovaca iz Bora, što je impozantna brojka. Na nivo grada Mašinsko-elektrotehnička škola je najveća srednja škola u gradu, sa čak 22 odeljenja i najvećim brojem đaka. Tim podacima smo veoma ponosni”, istakao je Milan Božović, direktor MEŠ-a i gradski koordinator rada srednjih škola.

U odnosu na prošlogodišnji upis i Ekonomsko-trgovinska škola u Boru ostvarila je zavidan pomak u broju upisanih đaka.

“Ovogodišnjim upisom smo zaista jako zadovoljni, zbog toga što smo prošle godine imali relativno slabije interesovanje osnovaca za našu školu. To nas je baš zabrinulo, pa smo puno toga uradili u toku godine kako bi takvu situaciju promenili. Ove godine sva su odeljenja puna, s tim da sada imamo malo drugačije profile nego proteklih upisa. Nakon nekih desetak godina upisali smo ponovo profil ‘Ekonomski tehničar’, ali i novi smer ‘Tehničar obezbeđenja’. Ostala su još tri upražnjena mesta u odeljenju poslovnih administratora, ali se nadamo da će i to biti popunjeno”, zadovoljno priča za naš portal direktorica Svetlana Radosavljević.

Kada je reč o Tehničkoj školi, najveće interesovanje osnovaca vladalo je za smer “Tehničar za industrijsku farmaceutsku tehnologiju”, te je ovo odeljenje prvo popunjeno.

“Upisali smo četiri odeljenja i sva su sa dovoljnim brojem učenika za starovanje u novoj školskoj godini. Imamo i nekoliko učenika koji su se naknadno javili i izrazili interesovanje da se upišu u našu školu. Posebno sam zadovoljan upisom budućih tehničara za industrijsku farmaceutsku tehnologiju, u čijem odeljenju više nema slobodnih mesta, a i prosečna ocena im je oko 4,5. Sve u svemu, novu školsku godinu započeli smo sa 4 odeljenja prve, 3 odeljenja druge, 4 odeljenja treće i 5 odeljenja četvrte godine. Svi profesori naše škole imaju normu časova za ovu godinu i odgovarajući raspored časova, koji je blagovremeno napravljen. Posebno sam ponosan na činjenicu da je ove godine upisana jubilarna 70. generacija, te će već u oktobru biti priređena prigodna svečanost povodom ovog jubileja”, izjavio je u intervjuu Vladimir Stanković, direktor Tehničke škole u Boru.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na Bor030.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.