Izvor: MC Bor, 08.Jan.2013, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bor, pade simbol grada

Bor, 8. januar
Pomalo satirični, novogodišnji komentar na vest o nestanku struje u bronzanom Rudaru, mada nema ni spomenika na svom mestu   
Autor: B.Boranović
Borski Rudar na ulazu u grad, kod Doma zdravlja, simbol grada bakra, javljaju nam građani, „pao“ je danas zahvaljujući vandalima koji su mu najverovatnije iščupali ili rasturili mehanizam koji ga je neumorno okretao. Bronzani spomenik Rudara „oslonjen“ na topionički vagonet postavljen je pre godinu po ideji ekspertskog tima iz generalne direkcije RTB-a i stranke na vlasti, G-17 plus. Idejni tvorci postavili su na „okretanje“ i još neke objekte, kao, primerice, više saobraćajnih tokova i pticu feniks na Domu kulture. Zasad su tokovi i metalna ptica u ispravnom stanju, jedino je Rudar načet, mada već mesec dana stoji neprimećeno ukipljen. Nije se okretao. I tako, tek kad smo naučili na „rudara na struju“, neko se drznuo. Pojedini lokalni mediji bliski vlasti već su objavili informaciju kako se građani loše odnose prema simbolu grada, što je na svom mestu. Da li je uopšte i trebalo da spomenik bude „na struju“, to ih nije zanimalo. Mnogi misle da je i taj „luksuz“ bio bespotreban. Setimo se samo fontane na antifriz koja je radila cele lanjske zime i na minus 20 stepeni. Jesu nam na na tom izumu zavideli i Beograđani, ali nikakve vajde nije bilo. Štaviše, o tome se govorilo i u Skupštini Srbije, a RTS prenosio. Reklama i po! Setimo se i „kišobrana“ sa sijalicama iznad spomenika na Trgu oslobođenja i iste naprave iznad amfitetra. Setimo se i platnenih „pokrivača“ nakačenih na nekave pritke na jezercetu kod Sportskog centra, pa ih je kasnije valjda vetar odneo. Svašta se ekspermentisalo, pa čak i to da hotel „Jezero“ radi zimi kad gostiju nema ni na Staroj planini, a bogzna ni Kopaonik ove zime nije za hvalu sa posetom. Ukoliko ove godine bude novih izbora, a najvljuje se i ta fešta, možemo na vidnim mestima očekivati – ako ne odu ovi drugi „simboli“ poput izvesnih direktora iliti političara – i ogromne zlatne krstove i tornjeve na okretanje. Promašenih investicija nije malo, pa ni nova „okretanja na struju“ i slične skalamerije nisu nemoguće. Ili, važno je da se kolo sreće okreće… Okreće se i stajanje u strujomerima nove fabrike, ali u mestu. Da li nam je nova 2013. lepo počela? Sudeći po režimskim medijima, od RTS-a pa nadalje, nama i u sred zime cveta. Jedino, eto muke, „pade“ nam simbol grada baš kad smo najmanje očekivali (najnovija vest glasi: čine se ogromni napori da se Rudar ponovo uspravi, mada ga više nema na svom mestu, odnet je najverovatnije na „popravku“)..  I neka, nije neka šteta: samo da ne padne – menadžent jedne velike firme u gradu bakra. Vlada  može da padne, ionako će izbori!
Podeli/Sačuvaj

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.