Izvor: Politika, 08.Apr.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Bor” izgubio 350 miliona dolara

Za državu bi bilo bolje da je „A-tek” postao većinski vlasnik RTB „Bor” i umesto 116 uložio 466 miliona dolara, smatra ekonomista Milan Kovačević. – Ne razumem zašto se Mirko Kovač, pod ovako nepovoljnim uslovima, uopšte uključio u trku za „Bor”, kaže Zoran Drakulić, predsednik kompanije „Ist point”

Srbija neće imati nikakvu korist ako austrijska kompanija „A-tek” postane >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << strateški partner u Rudarsko-topioničarskom basenu „Bor”. Bolje bi bilo da je na poslednjem tenderu država ovoj firmi prodala RTB po ceni od 466 miliona dolara, jer će sada dobiti samo 116 miliona, a imaće i velike izdatke, smatra Milan Kovačević, ekonomista i konsultant za strana ulaganja.

Vlada Srbije će, kaže Kovačević, morati da preuzme obaveze „Bora" i da uloži veliku sumu novca u ovu firmu, što ne bi bio slučaj da je „A-tek" prošle godine postao većinski vlasnik. Zbog toga će, ističe, strateško partnerstvo sa firmom Mirka Kovača državu skupo koštati.

– Država je odavno morala da proda „Bor” jer on godinama propada, a zbog toga je Srbija bila na gubitku. Nevolja je što ćemo sada imati još veće štete jer će, osim „A-teka”, i država kao većinski vlasnik morati da ulaže novac u RTB. Odakle nam pare za to – pita Kovačević, naglašavajući da u vreme kada Međunarodni monetarni fond traži štednju, Vlada Srbije ne bi smela da troši novac poreskih obveznika na RTB.

On ističe i da je sada najnepovoljniji momenat za sklapanje ovakvih poslova jer je cena bakra izuzetno niska. Dodaje i da se uslovi pod kojima bi „A-tek” posle 21. aprila mogao da uđe u borsku kompaniju bitno razlikuju od onih na poslednjem propalom tenderu. Tako će sada ova firma, ukoliko postane strateški partner, dokapitalizacijom u minimalnom iznosu od 116 miliona dolara, dobiti 40 odsto vlasništva u novom preduzeću koje će biti formirano spajanjem RTB-a, Rudnika bakra „Bor”, Rudnika bakra „Majdanpek” i Topionice i rafinacije.

– Postoje još neki uslovi koje bi budući strateški partner morao da ispuni, a koji ne odgovaraju nijednoj kompaniji – tvrdi Zoran Drakulić, predsednik „Ist pointa”, firme koja je takođe bezuspešno pokušavala da kupi RTB.

– Uslovi su krajnje nepovoljni i zbog toga „Ist point” nije ni učestvovao na poslednjem nadmetanju. Recimo, vlada od budućeg strateškog partnera očekuje da uloži pare u „Bor”, a zabranjuje mu da otpusti ijednog radnika. To je nerealno, jer kompanija sa tolikim brojem zaposlenih ne može profitabilno da posluje. Ne razumem kako je „A-tek” mogao da pod ovakvim uslovima uopšte učestvuje na tenderu. Možda oni imaju neke informacije koje mi ostali nemamo – kaže Drakulić.

Vlasniku „Ist pointa" je nejasno i zbog čega se „A-tek" ponovo upustio u trku za „Bor", budući da vlada od manjinskog vlasnika traži da uloži novac, a zauzvrat mu ne da da kontroliše kompaniju. On ističe i da ne vidi interes „A-teka" da izgubi novac. Na pitanje da li će država Srbija imati koristi od strateškog partnerstva sa ovom firmom, Drakulić odgovara:

– Vlada će, svakako, ako dođe do ovog partnerstva, moći javnosti da pokaže kako je nešto dobro uradila, ali je meni i dalje nejasno kako je neko uopšte mogao da se prijavi na tender – zaključuje Drakulić.

Za razliku od njega, u RTB-u su radosni što je „A-tek” otkupio tendersku dokumentaciju, što je prvi korak u vlasništvu nad 40 odsto preduzeća. Generalni direktor borskog kombinata Blagoje Spaskovski u izjavi za „Politiku” izrazio je očekivanje da će firma Mirka Kovača u „Bor" uložiti i više od minimalnih 116 miliona dolara, kao i da će ubrzo postati većinski vlasnik kompanije.

N. Miković

[objavljeno: 08/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.