Bor iz virtuelne 3D perspektive

Izvor: N1 televizija, 18.Jul.2016, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bor iz virtuelne 3D perspektive

Nekoliko entuzijasta iz Bora napravilo je jedinstvenu turističku mapu tog grada, koju su snimili i radili nekoliko meseci bez dinara nadoknade lokalne samouprave ili donatora.

Virtuelna 3D prezentacija grada može se gledati preko sajta borizvazduha.rs, a na njoj se nalaze Bor i okolina - Borsko jezero, Brestovačku banju, Crni vrh, Zlotske pećine, Stol i Savaču.

Projekat " >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Bor iz vazduha", sproveden je u delo saradnjom Dalibora Doberšeka, vlasnika firme "Turistika" i fotografske radnje "Foto Svarče", koja je ustupila malu letelicu s daljinskim upravljanjem i kamerom, "kvadrokopter", kojim su "pilotirali" Dragan Novaković i Zoran Vidović.

"Sami smo finansirali čitav projekat, radili smo volonterski, bez honorara. Nas nije koštao toliko, mi smo imali opremu i znanje. U početku smo hteli da snimimo 20 tačaka, međutim, povećali smo broj, jer je okolina atraktivna, pa smo mogli da biramo gde ćemo snimati", rekao je za portal IST Media Dalibor Doberšek.

Kako su rekli, osnovna ideja je bila da "Bor iz vazduha" promoviše turističke atrakcije tog kraja, ali i pojedinačne lokalitete i objekte. Posetiocima bi kroz ovu turističku turu bilo omogućeno da posete unutrašnjost hotela, restorana, kafića, institucija kulture i druga mesta u Boru.

"Ljudi iz drugih gradova često misle da je Bor mnogo manji grad nego što zaista jeste i da ima manje turističkih potencijala. Mi smo odabrali da na ovaj način pokažemo ostatku Srbije, ali i sveta, šta sve Bor ima", rekao je Novaković.

Dodaje da se nisu nadali da će biti ovoliko pozitivnih rekacija, jer broj pregleda svakoga dana raste vrtoglavo.

"Mi zapravo tek sada uviđamo značaj koji ovaj projekat ima", kazao je Novaković.

Autori sajta borizvazduha.rs obećavaju da će svim zainteresovanima omogućiti besplatnu viruelnu turu sa VR kacigom, koja stvara osećaj neposrednog prisustva na lokacijama sa virtuelne ture.

"Taj osećaj je zaista drugačiji i neverovatan", kaže Doberšek.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.