Bor će imati najveće prihode po stanovniku u Srbiji

Izvor: B92, 06.Nov.2019, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bor će imati najveće prihode po stanovniku u Srbiji

Beograd -- Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić izjavio je da će zbog investicije Ziđina budžet grada biti uvećan tri puta u naredne četiri godine.

Rekao je i da će Bor imati najveće prihode odnosno budžet po glavi stanovnika u Srbiji.

Milikić je na devetoj Međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima u Srbiji "Pokretačka snaga ekonomskog razvoja", na panelu o uticaju razvoja rudarstva na lokalne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zajednice, rekao da je prekjuče puštena važna vest za Bor, pošto je objavljeno da je Ziđin postao vlasnik i donje zone u Čukaru Peki. Gradonačelnik je istakao da je sada to "zaokružena priča".

Kompanija "Ziđin majning", jedan od najvećih kineskih proizvođača zlata, objavila je 4. novembra da će otkupiti i preostalih 60 odsto prava od američkog Friporta da bi postala jedini vlasnik licence za istraživanje u potencijalno najbogatijem nalazištu bakra i zlata na svetu - Čukaru Peki, za 390 miliona dolara. Ziđin će platiti "Friportu" početnih 240 miliona dolara za udeo u donjoj zoni rudnika bakra i zlata Čukaru Peki u Tomočkoj krajini, plus 0,4 odsto neto prihoda od prodaje kada počne proizvodnju, do ukupnog maksimalnog iznosa od 150 miliona dolara.

"Bor je u žiži javnosti iz više razloga. Novi strateški partner Ziđin već menja i definitivno će promeniti dešavanja u Boru", naglasio je Milikić i dodao da se Bor već ubrzano razvija. Prema njegovim rečima, budžet Bora se trenutno puni sa 60 odsto od rudarenja, koje je veoma značajno za razvoj grada.

Pomoćnik gradonačelnika Loznice Ljubinko Đokić je podsetio da je 2004. u dolini reke Jadar otkriven potpuno novi mineral jadarit, koji je nazvan po reci Jadar. "To je razvojna šansa ne samo za Loznicu već i našu državu", naglasio je on i dodao da su oči cele Zapadne Srbije uprte u projekat Jadar za eksploataciju litijuma.

"Nadamo se da će taj rudnik, po nekim procenama, biti otvoren tokom 2023. godne. Otvaranjem tog rudnika vidimo i našu šansu za otvaranje železničkog koridora Loznica - Valjevo, koji je trebalo više puta da bude završen".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

BUDŽET GRADA BIĆE UVEĆAN TRI PUTA Bor će imati najveće prihode po stanovniku u Srbiji

Izvor: Blic, 06.Nov.2019

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić izjavio je da će zbog investicije Ziđina budžet grada biti uvećan tri puta u naredne četiri godine. Rekao je i da će Bor imati najveće prihode odnosno budžet po glavi stanovnika u Srbiji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.