Bor: PREDLAŽU SE DRASTIČNA POSKUPLJENJA KOMUNALIJA

Izvor: TimockeVesti.net, 02.Feb.2024, 17:02

Bor: PREDLAŽU SE DRASTIČNA POSKUPLJENJA KOMUNALIJA

Bor, 2. februar – Članovi Gradskog veća Bora su odbili zahteve javnih preduzeća za značajno povećanje cena usluga, uskraćujući odobrenje za predložene skokove i do 150 odsto. Umesto toga, dali su saglasnost za umereno povećanje od najviše 30 procenata, uz napomenu da će o konačnom povećanju odlučivati nakon javne rasprave i ponovnog razmatranja od strane gradske vlade.
Predstavnici javnih preduzeća, poput JKP „Toplana“, >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << „Vodovod“ i „3. oktobar“, izrazili su želju za značajnim poskupljenjem svojih usluga. Konkretno, JKP „Toplana“ je tražila povećanje cena grejanja od čak 150 odsto, „Vodovod“ za 80 odsto, dok je „3. oktobar“ predložio povećanje cena usluga u rasponu od 50 do 150 odsto.
Odbijanjem ovih zahteva, Gradsko veće je poslalo nazad predloge nadzornim odborima preduzeća sa jasnim uputstvima da povećanje ne sme preći 30 procenata. Takođe, naglašeno je da će konačna odluka biti doneta tek nakon sprovedene javne rasprave i ponovnog razmatranja od strane gradske vlade.
Zamenik gradonačelnika Bora, Milivoje Janošević, izrazio je razumevanje za predloge preduzeća, ističući da bi takvo povećanje bilo opravdano s ekonomske tačke gledišta. Međutim, naglasio je da su takvi predlozi trenutno neprihvatljivi s obzirom na situaciju u gradu.
– Poslovanje javnih preduzeća bi bilo ekonomski održivo uz predloženo povećanje, ali mi smatramo da to trenutno nije prihvatljivo. Cene usluga nisu menjane od 2019. godine, a tokom tog perioda su se povećali troškovi poslovanja, uključujući gorivo i energente – izjavio je Janošević.
On je dodao da je predloženo povećanje od 30 odsto predloženo kako bi se, zajedno sa subvencijama koje već daju, stabilizovalo poslovanje javnih preduzeća. Janošević je takođe naglasio da dodatno povećanje cena može značajno opteretiti domaćinstva, dodajući da bi to iznosilo oko 2100 dinara, što je uporedio s cenom „pet paklica kvalitetnih cigareta„.
Sada će biti pokrenuta javna rasprava kako bi se čuli stavovi građana o predloženom povećanju cena. Nakon toga, Gradsko veće će ponovo razmatrati ove predloge, a odbornici Skupštine Grada Bora će konačno odlučiti o eventualnom povećanju cena usluga javnih preduzeća.
Članak Bor: PREDLAŽU SE DRASTIČNA POSKUPLJENJA KOMUNALIJA se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.