Bor: Opština NETRANSPARENTNA (video)

Izvor: MC Bor, 13.Jan.2018, 01:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bor: Opština NETRANSPARENTNA (video)

Bor,Knjaževac, Zaječar, 12.01.2018.
„Timočki klub“ iz Knjaževca, Gradjanska čitaonica Evropa Bor i udruženje IZBOR POSTOJI u okviru projekta „Uključi se“ koji se realizuje uz podršku Olof Palme Internacionalnog Centra, održali su danas, završnu konferenciju pod nazivom „Javno zagovaranje – od ideje do realizacije“ u Medija centru u Boru.

Cilj održavanja konferencije bio >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << je predstavljanje dostignutih rezultata u procesu i akcijama javnog zagovaranja i dalja aktivnost organizacija koje su kroz mikro donaciju bile podržane od strane Timočkog kluba.
Rezultate projekata Gde ide naš eko dinarpredstavili su članovi udruženja iz Gradjanska čitaonica Evropa sa svojim partnerima (Društvo mladih istraživa a Bor, Grupa 55, Vilage i Pokreta za Novo doba). Zvonko Damnjanović predstavio je rezultata sveobuhvatnog istraživanja transparentnosti opština u Srbiji praćenih preko zvaničnih web portala lokalnih samouprava.  „Dokumenta koja su posmatrana su: Informator o radu; 
Odluka o budžetu; 
Izvršenje budžeta; 
Plan javnih nabavki za tekuću godinu; 
Izvršenje javnih nabavki; 
Informacije o dodeljenoj državnoj pomoći; 
Spisak usluga koje pruža lokalna samouprava; 
Statut; 
Prostorni plan; 
Strategiju lokalnog održivog razvoja; 
Strategiju lokalnog ekonomskog razvoja; 
Lokalni akcioni plan za mlade; 
Lokalni ekološki akcioni plan; 
Lokalni Službeni list. Na portalu opštine u periode 2015. godine bilo je 5 a u 2016. svega 3 od obavezna 13 dokumenta, čime se naša opština svrstala u NETRANSPARENTNE  “ napomenuo je Damnjanović. O transparentnosti prikupljanja i trošenja sredstava Eko fonda govorio je Dragan Randjelović, predsednik društva mladih istraživača iz Bora vodeće organizacije CSConnect Bor .

„Uvidom u  web-sajta opštine Bor i njen Informatora o radu u kontekstu definisanog problema utvrđeno je da ne postoji dovoljno informacija o detaljima kako se formira i troši ekološki budžet opštine Bor. Informator o radu svakako ne daje tražene informacije. Strategije i lokalni akcioni planovi dostupni na sajtu ne pružaju informacije koji se odnose na način i kriterijume finansiranja zaštite životne sredine iz lokalnog budžeta“

Na konferenciji je vodjena i rasprava o nacrtu Zakona o naknadama – naknade za zaštitu životne sredine i analiza budžeta opštiune Bor za 2018. Zaključci, primedbe i predlozi prisutnih organizacija civilnog društva (OCD),  biće upućeni nadležnim organima u lokalu i republici.

Udruženje „Izbor postoji“ iz Bora je pokrenulo akciju javnog zagovaranja pod nazivom „I mi postojimo“ sa ciljem podizanja svesti o problemima sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom u njihovoj lokalnoj zajednici, kao i pronalaženje rešenja za iznete probleme. Rezultate projekta predstavila je Irena Živković, predsednica udruženja. U okviru kampanje izrađen je i film koji možete pogledati ovde.




 

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.