Bor: Obeležen dan zaštite prirode Srbije

Izvor: MC Bor, 12.Apr.2017, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bor: Obeležen dan zaštite prirode Srbije

Bor,12.04.2017
CSConnect Bor obeležio dan zaštite prirode Srbije

Konzorcijum predvođen Društvom mladih istraživača Bor kao dobitnik institucionalnog granta u okviru CSOnnect programa podrške civilnom društvu u oblasti zaštite životne sredine, zajedno sa partnerskim organizacijama: Gradjanska čitaonica Evropa Bor, Udruženje Vilage i Asocijacija >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << za razvoj opštine Bor , održao je 11.04.2017.  svoj redovni sastanak sa temom obeležavanja dana zaštite prirode Srbije i pripremu za:
Foto safari „Dobra i loša zemlja 2017“ U sklopu implementacije CSConnect projekta, UG Village i Foto klub “Dunav” će, od 26-28. maja 2017, organizovati drugi međunarodni foto safari pod nazivom “Dobra i loša zemlja 2017”. Očekujemo učešće više od 20 renomiranih fotografa koji će ovekovečiti naše prirodne lepote ali i destruktivne posledice ljudskog delovanja na okolinu.

Snimanja će se odvijati na najatraktivnijim lokacijama Bora i okoline:Lazareva pećina, jalovište kod Oštrelja (Crveno jezero), Borska reka (najzagadjenija u Evropi), stari površinski kop u Boru i jedna bačija na Dubašnici. Predvidjen je takodje silazak u jamu i obilazak površinskog kopa Veliki Krivelj, ukoliko dozvola bude i definitivno potvđena. Fotografije u članku su delo profesionalnog fotografa i našeg uvaženog člana, g-dina Borislava Milovanovica.


Dan zaštite prirode Srbije, 11. april, prilika je da se ukaže na značaj očuvane prirode. Jedan od uslova da zaštićena područja opstanu očuvanih prirodnih karakteristika, jeste i ukupan odnos ljudi u Srbiji prema prirodi, saopštio je Zavod za zaštitu prirode Srbije.
Najočuvaniji i najznačajniji delovi prirodne baštine proglašeni su za zaštićena područja i trenutno ih ima 463 i čine 6,53 odsto teritorije Srbije. Pod zaštitom je 2628 vrsta od čega je 1760 vrsta strogo zaštićeno.

Vodopod Ripaljka kraj Sokobanje stavljen je pod zaštitu države 11. aprila 1949. godine kao prvi spomenik prirode u nekadašnjoj Jugoslaviji. Upravo ovaj datum se obeležava kao Dan zaštite prirode u Republici Srbiji. Ripaljka je na samo pet kilometara od centra Sokobanje, na planini Ozren a prošle godine posetilo ga je više od 60.000 gostiju. Po Jovanu Cvijiću, Ripaljka je najviši vodopad u Srbiji sa svojih 11 slapova od ukupno 40 metara.

Share

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.