Bor: Ekološki protest

Izvor: MC Bor, 12.Jul.2019, 07:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bor: Ekološki protest

Bor, 11.07.2019
Na platou Doma kulture u Boru oko 300 Borana protestovalo je zbog zagađenja vazduha iz pogona topionice kompanije „Ziđin Bor Koper“ 
Borani su poručili da neće ćutati na prekomerno zagađenje a posebno poslednjih meseci u Boru koje, kako kažu, najviše i utiče na zdravlje njihove dece.
Na građanskom protestu su se u svojstvu govornika obratili lekari, inženjeri, predstavnici okolnih sela, radnici, ekolozi, >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << omladinska udruženja, a nije primećeno ni jedno stranačko obeležje.

Organizatori su uputili i zvanične pozive Tehničkom fakultetu, Institutu, Tehničkoj školi, Medicinskom centru, kao i ekološkim udruženja uz molbu da se obrate prisutnima na protestu. U okviru protesta su skupljanii i potpisi građana koji su već u više navrata predati ekološkoj inspekciji i gradskoj vlasti. „Tražimo odgovore. Koliko je puta, po službenoj dužnosti, ekološka inspekcija posetila kompaniju ZiJin Copper? Koliko je izveštaja o prekomernom zagađenju sačinila? Koliko je kaznenih mera izrekla? Da li im je neko odgovorio na koji način i u kom vremenskom intervalu će ovaj problem biti rešen? Da li zakoni RS važe za sve podjednako?“– poručili su organizatori.

Govornici su na skupu zatražili odgovor nadležnih – inspekcije i Ministarstva Srbije za zaštitu životne sredine na zagađenje, a kritikovali su i lokalnu vlast koja, kako su naveli, ne deluje efikasno da se zagađenje zaustavi.
Pročitano je pismo inženjera Topionice koji vode spor protiv RTB Bor, a koji su dobili otkaze, i koji navode loše poteze pređašnjeg rukovodstva u vezi sa izgradnjom nove topionice. „Neophodno je i saznanje ko je kriv za loše završenu “investiciju veka” – novu topionicu i Fabriku sumporne kiseline koje nisu urađene po odgovarajućim standardima. Nažalost,  izvršena je samo rekonstrukcija i to sa nizom nedostataka. Previše je nestručnih i krimninalnih radnji učinjeno u tom velikom poslu i da niko nije odgovarao. Država Srbija je pretrpela ogromu štetu koja se i danas ogleda kroz česte havarije i ekološke potrese opasne po životnu okolinu. Vrh vlasti je ćutke prešao preko vapaja, zahteva, molbi i žalbi iz Bora i ukazivanja na apsurdne poteze rukovdstva bivšeg RTB-a Bor na čelu sa Blagojem Spaskovskim, čak je grupa inženjera “nagrađena” otkazima i neviđenim šikaniranjem i maltretiranjem“ – rečeno je na večerašnjem protestu 
Na protestu nije bilo stranačkih obeležja.
Sa govornice je prozvan ministar zaštite životne sredine Goran Trivan jer se nije oglasio povodom zagađenja, iako je nedavno bio u Boru.
Gradonačelnik Aleksandar Milikić je poziv na protest protiv zagađenja ocenio putem medija kao „politikantstvo“, rekavši da se zalaže za rešenje ekološkog problema.
Na kraju skupa nastavljeno je potpisivanje peticije protiv zagađenja, koju je do sada potpisalo oko 600 Borana.

Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.