Bor: Čišćenjem vodotokova protiv poplava

Izvor: RTS, 14.Maj.2019, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bor: Čišćenjem vodotokova protiv poplava

U poslednja 24 časa na području Gradske uprave Bor palo je 26 litara kiše po kvadratnom metru. Svi članovi tima za odbranu od poplava su u pripravnosti, a JKP Vodovod uveo je 24-časovno dežurstvo.
Tokom prošle godine najkritičnija situacija je bila u selu Zlot, kada se voda iz Zlotske reke izlila u domaćinstvo Vlastimira Dobromirovića.

"Ja sam stavio neke svoje merke da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pratim vodostaj reke, međutim, ujutru je ona preplavila obalu, velika količina vode, odmah sam zvao štab za krizne situacije, tako da su oni vrlo brzo odazvali, poslali su kamion rizle i rovokopač", kaže Dobromirović. "Iskopali su poprečne kanale i ispustili višak vode i od rizle smo napravili zaštitni bedem i tako smo izbegli neželjene posledice."
Poučeni ovim primerom, čelnici Bora uložili su milion i po dinara i očistili vodotokove drugog prioriteta u pet mesnih zajednica koje su najugroženije: Zlot, Metovnica, Tanda, Lika i Šarbanovac.

"Danas imamo potpuno drugačiju sliku u odnosu na 2017, 2018. godinu i da smo pet seoskih mesnih zajednica očistili, kompletne vodotokove drugog reda i sve predviđene ili padavine koje se očekuju u nekim narednim periodima smatramo da nisu rizične po grad Bor i po naše mesne zajednice", objašnjava Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.
Očišćen je i Zlotski kanjon koji spada u vodotok prvog prioriteta.

"Otklonili smo opasnost zbog nastalog mulja, da tu dođe do izlivanja reke, a ujedno smo stvorili  veliki alternativni vodozahvat koji bi koristio u slučaju velikih požara", objašnjava Danijel Aleksić, član Gradskog veća.
Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Miodrag Marković kaže da ima dovoljno materijala za učvršćivanje rečnih obala i ostalih vodotokova, a preduzete su i mere da ne dođe do izlivanja kanalizacije u pojedinim gradskim ulicama.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.