Bor: Bruka oko titlovanja na vlaški

Izvor: MC Bor, 28.Feb.2012, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bor: Bruka oko titlovanja na vlaški

Bor, 28. februar
Regionalna televizija Bor prva će u Srbiji titlovati emisije na jeziku Vlaha čije je pismo usvojeno januara ove godine. Iz najjače vlaške stranke poručuju, međutim da je, ceo projekat borske TV - bruka, piše Beta.
Autori tog projekta na TV Bor su rekli da su titlovane emisije o tradicionalnom muzičko-folklornom stvaralaštvu i očuvanju kulturne >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << baštine nacionalnih manjina.
Te emisije su serija u okviru projekta '50 godina tradicije' koji je finansiralo Ministarstvo kulture.
Šef projekta u TV Bor Miodrag Kokelić kazao je da će se promovisati novo vlaško pismo od 35 slova koje je u janaru prihvatio Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine, a seriju sa titlovima nazvao je 'istorijskim činom za Vlahe'.
S tim se, međutim, ne slaže najjača partija Vlaha, Vlaška demokratska stranka Srbije čiji predsednik Predrag Balašević novu azbuku i titlove naziva brukom.
On je kritikovao i način prezentacije emisije 'Vesti' na vlaškom na borskoj televiziji i zatražio odgovornost glavnog i odgovornog urednika Miloljuba Miloševića i direktora javnog preduzeća 'Štampa radio i film' Vladana Novovića.
'Način na koji se na televiziji Bor prezentuje vlaški jezik je bruka. Polovina fonda reči u tim informativnim emisijama su na našem maternjem jeziku, a pola na srpskom. To je mešavina koja ni na šta ne liči', smatra on.
Balašević je dodao da je u razgovoru sa više vlaških organizacija odlučeno da se televiziji Bor uputi protestno pismo.
'Takvu emisiju je bolje ne emitovati, jer se ruži naš jezik koji je ionako u teškoj situaciji zbog nemogućnosti da se uči u školi', smatra predsednik VDSS, opozicione partije u lokalnom parlamentu.
Prevodilac emisija na borskoj televiziji Aleksandar Ilić, napominje da novousvojena azbuka ima 35 glasova koji su i ranije bili korišćeni u vlaškom jeziku, a da su sada samo dobili svoje foneme.
On smatra da su Vlasi na ovaj način dobili stepen više od onog što su imali do sada.

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.