Blagoje raubovao rudnike i metaluška postrojenja RTB-a

Izvor: MC Bor, 21.Mar.2019, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blagoje raubovao rudnike i metaluška postrojenja RTB-a

BOR, Autor/izvor: MCBor/SEEbiz / Beta 
Bivši direktori RTB-a i RBB-a Bor i pored višegodišnjeg upozoravanja i odluka Skupštine i Upravnog odbora nisu poštovali projektovane parametre eksploatacije i odnosa raskrivke i rude. Time su ugrozili buduću eksploataciju i opstanak rudnika i kopova ili kako rudarski stručnjaci kažu RAUBOVALI rudna ležišta. Rukovotstvo se ponašalo prema primitivnoj filozofiji „posle >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << mene propast“. U kakvom su stanju preuzeli RTB Bor predsednik Zijina Lan Fušengom upoznao je predsednika Nacionalnog saveta Srbije za koordinaciju i saradnju sa Rusijom i Kinom Tomislava Nikolića.
Kineska kompanija Zijin koja je većinski vlasnik Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor naišla je na nekoliko objektivnih prepreka koje se tiču strateških poteza poslovanja prethodnog rukovodstva, zbog kojih će se neko vreme raditi sa manjim procentom efikasnosti, rekao je predsednik Zijina Lan Fušengom.
On je u razgovoru sa predsednikom Nacionalnog saveta Srbije za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislavom Nikolićem rekao da u Srbiji svi imaju velika očekivanja od dolaksa Zijina u RTB, kao i da se velika pažnja posvećuje projektu i van granica Srbije.
„Kompanija Zijin od kada je u Srbiji neprekidno uvodi nove mere poslovanja, za dobre rezultate neophodno nam je i vreme, borimo se da prestignemo količinu prošlogodišnje proizvodnje. U budućnosti fokus naše kompanije u Boru je na zaštiti bezbednosti proizvodnje, kao i na zaštiti životne sredine. Kompanija će uraditi sve u svojoj moći zarad razvoja ovog projekta“, obećao je Fušeng.
Tomislav Nikolić, predsednika Nacionalnog saveta Srbije za saradnju sa Rusijom i Kinom
Nikolić je podsetio da je investicija kompanije Zijin najveća kineska investicija u Srbiji i dodao da očekuje da svoje znanje i iskustvo prenesu zaposlenima i rukovodstvu u RTB-u. U borskom kombinatu je, kako je rekao, proizvodnja zavisila od pronalaženja najbogatije rude i najmanjih troškova, i da se rudnik nije koristio planski.
Zbog toga ćete ponekad imati i manju proizvodnju ispravljajući greške prethodnika. Uspeh strateško partnerstvo RTB Bora i kompanije Zijin, za privredu Srbije je veoma bitno, zajednički je cilj kineskog i srpskog naroda, zbog čega ćemo i u budućnosti pružati veliki značaj i podršku njegovom uspešnom realizovanju„, kazao je Tomislav Nikolić.
Zijin je u decembru prošle godine pruzeo RTB Bor i za 63 odsto vlasništva platio 350 miliona dolara. Kineska kompanija je obavezna da uloži 1,26 milijardi dolara u RTB u narednih šest godina, od čega 75 odsto u prve tri godine, kao i da sačuva 5.000 radnih mesta i investira dodatnih 200 miliona dolara za otplatu dugova.

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.