
Izvor: MC Bor, 11.Okt.2018, 20:17 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Berba vinograda se privodi kraju
Bor, Zaječar, Knjaževac, Negotin,Mihajlo Žikić dipl.ing.voćarstva i vinogradarstva
Berba vinove loze je pri kraju, a berba je poranila u odnosu na prosečne godine ybog specifičnih uslova u toku godine i u pojedinim krajevima jakog napada ptica. Topli talas je odgovarao vinovoj lozi, obzirom da je u prvoj polovini vegetacije bilo dosta padavina, pa je sadržaj suve materije koji je u prvoj polovini >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << septembra bio jako nizak, pa su topli dani doprineli da se ipak dostigne koliko toliko zadovoljavajući sadržaj šećera u grožđu. Osim obilnih padavina u julu nije bilo nekih problematičnih situacija u toku leta, tako da su vinogradari morali i da proređuju kako bi dobili bolji kvalitet. Zbog obilnih kiša u toku leta Ima oštećenja i truleži kod onih koji nisu vršili redovnu zaštitu. Takođe je jako bitno i to što su noći zahladnele i to će uticati na povećanje kvaliteta grožđa a samim tim i vina, a idealno bi bilo da se sunčani i topli dani produže do kraja berbe.
Grožđe je generalno prosečnog kvaliteta, sa srednjim procentima šećera i kiselina, pa je procena da će vino biti srednjeg kvaliteta ove godine.Vinske sorte ranijeg zrenja kao što su burgundac crni i šardone su već obrane, u toku je berba rizlinga, plovdine, smederevke i prokupca, kao i vrhunskih crnih sorti. Rod je zbog povećan u odnosu na prošlu godinu veći za oko 20-30% ali je kvalitet grožđa manji u odnosu na prošlu godinu.
Još jednom treba istaći da se pre berbe mora odrediti sadržaj šećera refraktometrom ili širomerom zbog određivanja optimalnog vremena berbe, da se ne bi prerano krenulo u berbu i na taj način umanjio kvalitet vina. Sadržaj šećera kod belih sorti za vrhunska vina trenutno bi trebalo da se kreće od 21-23%, kod plovdine u zavisnosti od lokaliteta od 16-17%. Berbu vinskog grožđa treba raditi po lepom i suvom vremenu, kakvo je ovih dana u Timočkoj krajini, u jednom navratu, pri čemu se svaka sorta bere posebno. Idealna temperatura za berbu je od 20 do 25◦C, ako je višaod 25◦C, treba voditi računa da ne dođe do pregrejavanja grožđa u kljuku, ili u ambalaži, što može nepovoljno uticati na tok fermentacije i kvalitet budućeg vina. Po kiši i hladnom vremenu ne treba brati grožđe, osim kada postoji opasnost od naglog razvoja sive plesni.
Ove godine je značajano manji problem napad ptica na grožđe. Samo je u pojedinim lokalitetima zbog jakog napada ptica berba vinograda završena. Mere borbe protiv ptica mogu biti razna strašila, trake, privlačenje ptica grabljivica postavljenjem kaveza sa golubovima u vinogradu, dok je najefikasnija mera pokrivanje vinograda zaštitnim mrežama.
Tekst je nastao u okviru Projekta „AGROINFO“ sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
Pogledaj vesti o: Bor