Bečki aerodrom Schwechat (Švehat)

Izvor: MC Bor, 20.Nov.2016, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bečki aerodrom Schwechat (Švehat)

Bor, Beč, Wien, Schwechat (Švehat) Z.Damnjanović, M.Nikolić, M.Pavlović
Bečki aerodrom Schwechat (Švehat) nalazi se pored istoimenog mesta, 18 km jugoistočno od centra Beča. Međunarodni aerodrom Beč-Švehat (VIE) je naprometniji i najveći aerodrom u Austriji. Schwechat je avio-čvorište za Austrian Airlines i mnogobrojne medjunarodne avio kompanija a u poslednje vreme i stecište putnika iz Srbije.

Schwechat je sagrađen 1938. godine s ciljem da bude vojni >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << aerodrom, a tadašnji civilni nalazio se kod sela Aspern nadomak Beča. Tek 1954. Schwechat je postao glavni bečki i austrijski aerodrom, i tada je imao samo jednu pistu. Druga pista sagrađena je 1972.

Vienna Airport ima četri terminala na 4 nivoa – glavne terminale 1, 2, 3 i terminal 1A, sagrađen kako bi se napravilo više mesta za novopridošle low cost kompanije.

Danas aerodrom ima kapacitet da primi preko 20 miliona putnika godišnje.

Bečki aerodrom se ubraja u 30 najvećih na svetu, i opremljen je da primi najveće letilice poput novog aviona Airbus A380. 

Inside video of Airbus A380 cabin – The… by EuroPlaneSpotter
Ukoliko želite da proverite red letenja aerodroma u Beču pogledajte link:
Red Letenja Aerodrom Beč dolasci/odlasci 
Mapu aerodroma u Beču možete preuzeti na linku: 
Mapa aerodroma Švehat Beč
KAKO STIĆI ?
Autom
Do aerodroma se od Beča najlakše stiže autoputem A4, do izlaza ‘Flughafen’ (Aerodrom) koji vodi direktno do terminala. Alternativni pravac je put B9.
Na aerodromu ima nekoliko parkinga, od kojih su K1 i K2 namenjeni kratkom zadržavanju. Ukoliko nameravate da auto ostavite na aerodromu dok ste na putu, parkirajte se u višespratnoj garaži 3/4. Za više informacija, pozovite tel: (01) 7007 22886.
Autobusom
Autobusom do aerodroma treba oko 20 minuta, a busevi voze od centra (Mitte), kao i od železničkih stanica Südbahnhof i Westbahnhof (tel: (05) 1717; www.oebb.at).
Autobuske linije postoje i do obližnje Bratislave, kao i do Budimpešte.
Vozom
Od centra Beča (Wien Mitte) do aerodroma se stiže za samo 16 minuta linijom pod nazivom City Airport Train (tel: (01) 25250; www.cityairporttrain.com). Opcija je i nadzemna železnica S-Bahn (tel: (05) 1717; www.oebb.at), koja povezuje aerodrom sa centrom Beča (Mitte) i železničkom stanicom Wien Nord, a vožnja traje 25 minuta.
Share

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.