BORba se isplati

Izvor: TimockeVesti.net, 07.Nov.2015, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BORba se isplati

Još jedna divna i pozitivna priča o mladim i strasnim borskim skejterima osvanula je ovih dana na poznatom sajtu vice.com. Prenosimo je u celosti jer svako ko ispriča ovako lepu priču o mladima i mladosti ima pravo da mu se ne promeni ni rečca u kontekstu.

Viđali ste ih u igranim i dokumentarnim filmovima, TV reklamama, muzičkim spotovima, na bilbordima i plakatima, >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << ali st u poslednjih deset godina skejtersku ekipu “Kolos” iz Bora najčešće mogli da vidite na svim mogućim ulicama i ćoškovima širom Srbije. Tu su uvek u prirodnom izdanju – polugoli, u patikama odrpanim od skejta, nekad sa flašom u ruci i makar jednom starom mini DV kamerom.
I ko bi rekao da jedna stara mini DV kamerica, u eri go i ostalih pro-ova, može da zabeleži čisto blago sa srpskih drumova? “Kolos” ekipa je, posle skoro deset godina postojanja, cimanja, vožnje, putovanja, skejtbordinga i drkanja na sve moguće skejt filmove na ovom svetu, objavila svoj prvi takav video “BORba se isplati.”
Ono što je počelo kao snimanje po ulicama radi zabave, preraslo je u film za istoriju srpskog uličnog skejtbordinga. Snimano je između 2007. i 2011. godine. Mare (Marko Milenković), Steki (Stefan Đorđević), Toda (Marko Todorović), Mekica (Nenad Stanisavljević), Mario (Milojević), Šone (Nenad Miladinović), Vlatko (Ristovski), Kina (Nikola Milovanović), Milan (Radosavljević), Miša i još gomila drugara već deceniju, nerazdvojno, žive za skejt.
A i, brate, nije što su moji, al’ deru ga! I sviđalo se to nekome ili ne, sve što oni rade čini bitan deo sprske skejt scene, što zna svako ko je bio gost “KZS Tresh Seshn-a”, u Boru, Negotinu ili Zaječaru.
Priča “Kolos” skejt tima počinje 2005. godine u Boru kada je okupila skejtere i ostale zaljubljenika u ulične sportove i umetnost iz ovog grada. Nije bilo potrebno mnogo vremena da se spoje sa sličnim ekipama iz Zaječara (Shorty), ili nama iz Negotina (Zglob). Sve posle toga je istorija.
Za mene, koji sa svima njima životarim sve ovo vreme, to nikada neće biti samo jedan običan skejt film. Tu nema velikih sponzora, skupe opreme, ulaganja i brendiranja. Ovo je priča o srpskom skejtbrodnigu straight outta provincija.
– Znači, ja više ne mogu, ću ga slomim, majke mi moje – viče Mekica u jednom kadru u filmu besan na sopstveni skejt. – Al’ nemam pare da kupim novu dasku – odgovara sam sebi kroz smeh samo sekund kasnije.
Stefan Đorđević, osumnjičeni za režiju, snimanje i montiranje filma BORba se isplati, uspeo je da u dvadeset minuta potpunog sirovog treš skejtbordinga spakuje tu deceniju odrastanja, napretka, drugarstva i borbe. Borbe koja se, kako i sam naslov sugeriše, isplati! Taj fajt podrazumeva godine i godine krljanja zglobova, kolena i dasaka po ulicama i kaldrmama. Ali zato je “Kolos” ekipa zaslužna i za to što je Bor pre par godina dobio jednu od najvećih skejt plaza u ovom delu Evrope. Zbog toga je poslednja sekvenca u filmu posvećena kidanju tog parka.
Ove mlade i upečatljive Borane šira javnost jeste upoznala kao glavne aktere višestruko nagrađivanog srpskog igranog filma “Tilva Roš” ili viđala na listama MTV-ija sa prvim i za sada jedinim muzičkim flertovanjem u obliku pesme KZS – Korak po korak. Mogli ste ih videti i još nekoliko dokumentarnih filmova, spotova i reklama, a između ostalog i u filmu VICE Srbija – Zašto volim da vozim skejt:

Izvor: vice.com/
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.