BORSKI AKCIJAŠI U BOSANSKOJ DOLINI PIRAMIDA

Izvor: MC Bor, 07.Avg.2010, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BORSKI AKCIJAŠI U BOSANSKOJ DOLINI PIRAMIDA

Visoko, BiH, specijalno za MC, Živorad Mitić
Dvadeset prvog jula, u večernjim satima,posle 20 sati vožnje, grupa borski akcijaša-volonetra, stiže u Visoko (Zeničko-Dobojski kanton) u Bosni i Hercegovini udaljeno oko 30 km. od Sarajeva.  Smestamo se u motel „Piramida Sunca“ u centru ovog živopisnog gradića sa oko 20.000 stanovnika. Varoš je veoma živa, u toku je manifestacija „Visočko >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << leto 2010“. Saznajemo da su u našoj smeni, od 21. do 31.jula, 36 volontera iz Kanade, Bangladeša, Egipta, Italije, Holandije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije (Bečej i Bor). Mi, Borani, uspostavili smo dobru saradnju sa svima, što znači da ni različiti jezici nisu prepereka. Zbog vrednoće zovu nas i „borski udarnici“. (Vidi više  ... )
Prvog radnog dana Borani bivaju raspoređeni na iskopavanju podzemnog praistorijskog lavirinta  tunela „Ravne“. Sva radilišta nalaze se u bosanskoj dolini piramida. To su piramide Sunca, Meseca, Zmaja, Zemlje i ljubavi. Tri piramide (Sunce, Mesec i Zmaj) formiraju jednakostranični trougao sa međusobnom udaljenošću njihovih vrhova od 2.170 metara.
Bosanska piramida Sunca ima visinu od preko 220 metara, što je čini najvišom piramidalnom strukturom drevnog doba, čije su strane pravilno okrenute prema stranama sveta kao što je slučaj i sa egipatskim, kineskim ili peruanskim piramidama. Piramida je obložena livenim kamenim blokovima izuzetnih karakteristika koje su superiornije u odnosu na današnje betone. Satelitska radarska snimanja pokazuju postojanje mreže prolaza unutar Piramide. Bosanska piramida Meseca je visoka preko 190 metara i njene tri starne su pravilno usmerene na sever, zapad i jug. Na istočnoj strani se nalazi plato dugačak preko 150 metara i kao takvav nema uzora na svetu.
Borani pronašli jezerce...

Ulaz u podzemni kompleks tunela Ravne, gde smo najviše radili,  udaljen je 2,5 km. od Bosanske piramide Sunca. Kompleks je u prošlosti poplavljen i mi sada radimo na rasčišćavanju i podgrađivanju prolaza koji vode do piramide Sunca. Radio - karbonskom analizom stalaktita i stalagmita potvrđena je minimalna starost od 5.000 godina, a u tunelima je pronađen organski materijal koji svedoči o poplavi od pre više od 30.000 godina. U subotu, 24.jula, desilo se nešto divno, jer smo kopajući u jednom od bočnih tunela otkrili omanju površinu vode površine oko 6 metara kvadratnih, što nagoveštava postojanje većeg podzemnog jezera. Grupa koja je najviše radila u tunelima “Ravne”, a to su Andrej iz Slovenije i Živorad iz Bora, pronašla je  manju površinu vode koju su svi odmah nazvali jezrce. Ovo jezerce, čija se veličina ne smanjuje i ne povećava bez obriza na šljunkovito dno, najavljuje postojanje mnogo većih vodenih površina ili pravog jezera. Ovu pretpostavku potvrđuje i pojava mokre gline koja ide uz pod i desnu staranu tunela, mada se pronađeno jezerce nalazi sa leve strane.
Samo kilometar od Bosanske piramide Sunca, između dve reke (Bosne i Fojnice), nalazi se ulaz u KTK podzemni tunel. Visina tunela je 3, a širina 2,5 metra. Četiri kičlomretra od bosanskih piramida nalazi se polukružno uzviđenje nalik tulumusu. Podzemna georadarska snimanja su otkrila postojanje niza kamenih terasa i podzemnih prolaza. Arheološka iskopavanja su otkrila postojanje najvećih kamenih blokova u ovom delu Evrope. Reč je o dvoslojnim veštačkim blokovima izuzetno velike čvrstoće. U temeljima ove strukture nalazi se betonska ploča ispod koje se, prema sondažnim bušenjima, “otvaraju” prostorije.
Došao je i taj 31.jul – dan za rastanak. Svima po neka suza u oku i obećanje da se sledeće godine ponovo vidimo u Visokom, ali i na Međunarodnom omadinsko radno ekološkom kampu “Borsko jezero 2011.”
Sa nama su u Bor došli Maja Trajkovska iz Makedonije i Andrej Golob iz Slovenije. Na ovakvim akcijama se stvaraju prijateljstva za ceo život, pa je i naše druženje u Visokom produženo u Boru za još dva divna dana. Pokazali smo Borsko jezero, Brestovačku banju, Zlotsku pećinu i Zlotski kanjon. Oduševljeni su prirodom, govore da će preporučiti  prijateljima da dođu u Bor.
Ostala je poruka: Vidimo se sledeće godine u Visokom, ali i na našoj međunarodnoj volonterskoj akciji na Borskom jezeru kako bi gradili nove mostove prijateljstva i uzajamnog poverenja.
Borski akcijaši
Na radnoj akciji u tunelu Ravne kod visokog, u BiH, grupu borskih akcijaša sačinjavali su: Žicorad Mitić, Selena Stanković, Katarina Konstandinović, Nemanja Čičkovasti, Dušan Vaksman i Ljubomir Pavlović.

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.