BOR: STOTINE PREDŠKOLACA OBUČENO O BEZBEDNOM UČEŠĆU U SAOBRAĆAJU

Izvor: TimockeVesti.net, 06.Dec.2022, 07:32

BOR: STOTINE PREDŠKOLACA OBUČENO O BEZBEDNOM UČEŠĆU U SAOBRAĆAJU

Bor, 6. decembar – U sklopu projekta „Kreći se održivo-Bor na dva točka“, Udruženje Sigurne staze u saradnji sa predškolskom ustanovom Bambi i udruženjem roditelja Bebironče održalo je niz edukativnih radionicu namenjenih predškolcima o osnovnim pravilima saobraćaja.
Edukativne radionice su obuhvatile sve predškolske grupe u Boru, dok je obuku za bezbedno učestvovanje dece u saobraćaju prošlo 350 borskih predškolaca.
Ova akcija udruženja Sigurne staze >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << imala je za cilj da predstavi saobraćajne igre i crtane filmove, koji na zabavan, ali i edukativan način, mogu pomoći deci da savladaju pravila saobraćaja.
Foto: Sigurne Staze U sklopu edukativnih radionica predškolske grupe u Boru su dobile i edukativnu brošuru „Kreći se održivo-Bor na dva točka“ o osnovnim pravilima saobraćaja za bicikliste.
Ideja koju zastupa udruženje Sigurne staze je uvođenje saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja kao nastavnog predmeta u škole jer sticanje znanja i formiranje ispravnih stavova u vezi bezbednosti saobraćaja predstavlja kvalitetan osnov za dalju nadgradnju kod dece starijeg uzrasta i odraslih, u ovoj oblasti. Na ovaj način, postiže se unapređenje nivoa bezbednosti saobraćaja, odnosno unapređenje ponašanja učesnika u saobraćaju, a samim tim i smanjenje broja poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama.
Na sledećem linku, možete besplatno preuzeti materijale za saobraćajno vaspitanje i obrazovanje dece. https://pazljivko.rs/materijali
Ono što pre svega nedostaje u našoj zemlji je, sistemski i kontinuiran pristup u saobraćajnom obrazovanju i vaspitanju. Da nema sistemskog pristupa u poboljšanju i unapređenju saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja govori i podatak da u našoj zemlji ne postoji definisan plan i program nastave kao ni udžbenik posvećen ovoj temi.
Cilj našeg udruženja da ovakva i slična predavanja, treba da postanu obavezna u svim školama i predškolskim ustanovama, jer se time može mnogo postići na prevenciji nezgoda u saobraćaju u kojima učestvuju najmlađi.
Foto: Sigurne Staze Stradanje dece na bilo koji način, a posebno u situaciji koju je moguće sprečiti, predstavlja ogroman udarac za porodicu i čitavu zajednicu. Stoga je dužnost svih članova društva da spreči da se životi dece dovode u opasnost u saobraćaju. Njihova bezbednost je veliki izazov za sve, a posebno za one čiji je to profesionalni poziv.
Više o GIS platformi za unapređenje biciklističkog saobraćaja u Boru pročitajte na narednom linku https://www.sigurnestaze.com/web/vesti/153/grad-bor-dobio-online-gis-platformu-za-bicikliste.html
Projekat je podržan od strane „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT“. ACT je projekat Vlade Švajcarske čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.
Igor Velić, master inženjer saobraćaja
Članak BOR: STOTINE PREDŠKOLACA OBUČENO O BEZBEDNOM UČEŠĆU U SAOBRAĆAJU se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.