BOR JE BESKRAJNO FILMIČNO MESTO

Izvor: MC Bor, 04.Avg.2010, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BOR JE BESKRAJNO FILMIČNO MESTO

Intervju sa rediteljem prvonagrađenog filma na sarajevskom filmskom festivalu „Tilva roš“, Nikolom Ležaićem
Autor: Brana Filipović
„Tilva roš“ je pobednik Sarajevo festa, Vi ste veći deo filma snimali u svom rodnom gradu. Kakav je osećaj i pobednički, i lokal-patriotski, jer ste i rođenjem i odrastanjem vezani za Bor i ovaj kraj...?
- Drago mi je da je film ovako lepo počeo svoj život, a posebno mi je drago zbog Marka koji je dobio nagradu za najbolju mušku ulogu i celog skate tima Kolos. Nadam se da će im ova medijska pažnja pomoći u pokušaju da dobiju skate park za koji se bore već duže vreme.

Da li ste očekivali pobedu i koliko ovaj uspeh znači za mladog režisera i uopšte stvaraoca, prevashodno što ste bili debitant i to uspešan?
- Realno nismo očekivali nagradu jer je film pomalo hermetičan i više sam ga radio kao nešto što bih sam voleo da gledam, ali mi je jako drago što se ispostavilo da je to ono što bi i drugi gledali. Veliki je uspeh uopšte predstavljati svoju zemlju na najvećem regionalnom festivalu, a još dobiti nagradu na prvom festivalu i to od reditelja kao što je Kristi Puiu. To je savršeno.

Izjavili ste da film ne mora da ima poruku, „Tilva roš“ ima li poruku ili je nešto sasvim treće?
- Jeste, malo se ježim od poruka, svi bi nešto da budu pametni i da poručuju, ako «Tilva Roš» ima poruku onda je ta poruka da probamo da sa 19 godina sačuvamo tu energiju koju imamo što duže možemo, i da koliko god to što radimo bilo nekima čudno, glupo, odvratno, da to radimo iz srca.
Direktor „Sarajevo film festivala“ rekao je novinarima da je ovaj festival na putu otrkivanja mladih autora iz regiona, da li je u Vašem slučaju takva zamisao ostavrena?
-Verujem da jeste, Sarajevo je preraslo u ozbiljan festival i vidim da je medijska pažnja u zemlji i inostranstvu značajna, pogotovo za prvi film.
Tokom snimanja u Boru bilo je problema. Zbog nekih scena morali ste da odete u Majdanpek. Koliko su Vas rezumeli i prihvatili u Boru i da li je to samo uvreženo shvatanje da za mlade i nedovoljno afirmisane navodno „ ima vremena“?

- Bor nam je u svakom pogledu izašao u susret. Pošto sam bio na «domaćem terenu» znao sam unapred šta nam treba, šta se gde nalazi, itd., tako da je taj deo priprema počeo još pre 29 godina. U okviru kompleksa RTB-a snimali smo razne scene i rudnik je potpuno izašao u susret. Pomenuta scena koja je snimana u Majdanpeku je scena radničkih demonstracija, koja je praktično «rimejk» demonstracija iz 2004. kada je damper izašao na ulice Bora. Hteli smo da ponovimo ovaj događaj, ali je bilo neizvodljivo to uraditi u Boru - postojala je bojazan da bi damper zbog težine mogao da uruši ulične instalacije koje su nam odgovarale za snimanje. Tako je nađeno kompromisno rešenje da se ta scena snimi u Majdanpeku, jer tamo, u ulici u kojoj je kadar snimljen, nije bilo instalacija, a sam prilazak dampera je bio mnogo izvodljiviji - tamo kapija površinskog kopa rundika bakra izlazi u sam centar grada, na 50 metara od mesta...

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.