BOR I MAJDANPEK PRIPREMILI BOGAT PROGRAM POVODOM DANA RUDARA SRBIJE

Izvor: TimockeVesti.net, 28.Jul.2023, 05:26

BOR I MAJDANPEK PRIPREMILI BOGAT PROGRAM POVODOM DANA RUDARA SRBIJE

Bor – Majdanpek, 28. jul – Program centralne svečanosti povodom Dana rudara Srbije, koji su i ove godine, u saradnji sa gradskom upravom Bora, pripremile dve Ziđinove kompanije, počinje tradicionalnom rudarskom budilicom koja će šestog avgusta izjutra proći svim većim gradskim ulicama i naseljima. Na platou Doma kulture će u organizaciji Narodne biblioteke Bor biti priređena izložba fotografija „Vrhovi i ponori“, dok će u Muzeju rudarstva i metalurgije tokom celog >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << dana moći da se razgleda izložba „Početak i trajanje – rudarstvo i metalurgija u Boru“. Turistička organizacija grada će na Borskom jezeru, povodom Dana rudara Srbije, organizovati tradicionalnu izložbu rukotvorina.
U hotelu „Jezero“ na Borskom jezeru biće upriličen prijem za delegacije visokih zvaničnika, brojne poslovne partnere i prijatelje kompanija, kao i za predstavnike društveno-političkog života Timočke Krajine, ali i cele Srbije. U oficijelnom delu najboljim radnicima Srbija Ziđin Koper i Srbija Ziđin Majning biće dodeljena nagrada “Inženjer Šistek”, najviše priznanje koje se uručuje za doprinos razvoju kompanije.
I ove godine 6. avgust dve Ziđinove kompanije obeležavaju u znak sećanja na prvog direktora Borskog rudnika, inženjera Franju Šisteka, čije ime nosi najprestižnije priznanje za doprinos razvoju nekada RTB-a Bor, a danas Srbija Ziđin Koper.
Nagrada „Inženjer Šistek“, kao najveće priznanje koje Borska industrija bakra dodeljuje najzaslužnijim pojedincima i institucijama za istaknute zasluge i doprinos razvoju kompanije, ustanovljena je daleke 1968. godine. Srbija Ziđin Koper sa zadovoljstvom je nastavila lepu tradiciju dugu više od pola veka, pa se ove godine plejadi od 389 „Šistekovaca“ pridružuju još njih dvanaestorica.
Nagrada „Inženjer Šistek“ za doprinos razvoju Srbija Ziđin Koper u 2023. godini biće uručena Ivanu Vladiću, Nenadu Saviću, Ivanu Bibanoviću (RBB), Dragiši Anđelkoviću, Željku Mihajloviću (RBM), Goranu Goluboviću (TIR) i Ivanu Pernatu (EMO).
Sedmorici „veličanstvenih“ iz Ziđin Kopera, ove godine društvo pravi „zlatna petorka“ iz Ziđin Majninga, pa će Šistekovu nagradu dobiti i: Dejan Volojanović, Miloš Jocić, Dalibor Stojadinović, Aleksandar Đorđević i Igor Zlatković.
Popodnevni i večernji deo programa namenjen je građanima Bora i susednih gradova. Njima Grad Bor i dve kineske kompanije poklanjaju fudbalski spektakl i koncert. Najpre će na gradskom stadionu u prijateljskoj utakmici snage odmeriti pobednik turnira u fudbalu, koji će se održati dan ranije, i srpski superligaš „Partizan“. Rival „crno-belima“ iz Humske biće poznat nakon turnira u kojem će petog avgusta učestvovati FK „Bor 1919“, kruševački „Trajal“, niški „Radnički“ i „Jedinstvo“ iz Paraćina.
U večernjim satima, pod otvorenim nebom, na stadionu hotela „Jezero“ biće organizovan koncert Milice Pavlović i Isaka Šabanovića, a muzički program biće upotpunjen nastupom di-džej Šoneta i vatrometom.
Bogat celodnevni program povodom Dana rudara Srbije očekuje istoga dana i Majdanpečane. Najmlađi će moći da uživaju u dečijoj predstavi „Aska i vuk“, a njihovi roditelji u nastupu kulturno-umetničkog društva „Majdanpek“ i soliste na drevnom kineskom instrumentu „pipa“, za šta se pobrinuo tamošnji Centar za kulturu. Majdanpečka ustanova kulture upriličiće i izložbu fotografija sugrađanina Milana Klčeskog pod nazivom „U zmajevom gnezdu“. Centralna gradska ulica biće toga dana „Ulica otvorenog srca“, jer će Majdanpečani gratis dobijati majice, piće i plašinte, dok će kostimirani animatori deci deliti slatkiše i balone. U popodnevnim i večernjim satima za dobru zabavu u Majdanpeku pobrinuće se di-džej Miloš, Rada Manojlović i Mahir Mulalić.
Između dva rudarska praznika u zasluženu penziju otišlo je 195 radnika Srbija Ziđin Koper: 70 iz RBB-a, 53 iz RBM-a, 57 iz TIR-a, dva iz EMO i 13 iz Generalne direkcije. Oni će, uz redovnu otpremninu, dobiti i novčanu nagradu kompanije u iznosu 20.000 dinara.
Tradicionalni svečani ispraćaj penzionera biće upriličen u ponedeljak, 7. avgusta i u Boru i u Majdanpeku. Borski penzioneri okupiće se u klubu „Zijin“ u Brestovačkoj Banji u 15 sati i za sve njih će biti organizovan besplatan autobuski prevoz (polazak u 14 sati sa stanice kod Bolnice). Penizoneri iz Majdanpeka družiće se toga dana u hotelu „Golden Inn“ od 18 sati.
G. Tončev Vasilić
Članak BOR I MAJDANPEK PRIPREMILI BOGAT PROGRAM POVODOM DANA RUDARA SRBIJE se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.