AFERA „ZLATO“: NADLEŽNI SE PRAVE LUDI

Izvor: MC Bor, 18.Sep.2011, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AFERA „ZLATO“: NADLEŽNI SE PRAVE LUDI

Bor, 18.septembar
Nadležni neće da saopšte zbog čega je odbijen prvi elaborat o rezervama u rudniku zlata Čoka Marin Ostaje nejasno gde je 190.000 tona rude Frljaju se zlatom!
Šta nije valjalo u prvom elaboratu o rezervama rude u rudniku zlata i bakra Čoka Marin kod Majdanpeka koji je uradila „RDS grupa“ iz Bora, u Ministarstvu za životnu sredinu i rudarstvo ne žele da otkriju!
Osim što nam je pomoćnik ministra za rudarstvo Zoran Teodorović potvrdio >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << da je Komisija za overu rezervi prošle godine odbila elaborat, ni on ni član Komisije Dušan Stajić nisu želeli da kažu kolike su bile geološke rezerve rude u rudniku Čoka Marin u odbijenom elaboratu „RDS grupe“, piše današnji Kurir.
- Podaci koje je sadržao prvi elaborat „RDS grupe“ za nas nisu važni jer je on odbijen pošto nije urađen na odgovarajući način. „RDS grupa“ je dostavila drugi, koji Komisija sada analizira, a kolike su rezerve rude po tom novom elaboratu, ne možemo da otkrivamo dok petočlana komisija ne završi rad. Ukoliko elaborat bude prihvaćen, podaci o rezervama rude biće overeni i jedini važeći. Ako i ovaj bude odbijen, moraće da se radi novi - kaže Stajić i dodaje da bi Komisija za mesec ili dva trebalo da završi rad.
Podsetimo, direktor Instituta „Bor“ je u pismu javnosti napisao da u rudniku Čoka Marin ima 460.000 tona rude, dok je prema elaboratu RDS ta količina bila 270.000 tona. Tako ostaje nejasno gde je i da li postoji 190.000 tona rude?
Spaskovski: Razlika između odbijenog i novog je sitna
Direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski kaže za Kurir da je razlika između prvog i drugog elaborata samo u sitnicama.
- I po prvom i po drugom geološke rezerve rude iznose oko 270.000 tona, a bilansne su 220.000 tona. Razlika između tog odbijenog i novog elaborata, koji razmatra Komisija za overu rezervi, samo je u tehničkim sitnicama - kaže Spaskovski.

RTB Bor ne sme da izvadi ni gram rude!
Teodorović ističe da, dok Komisija ne odobri elaborat o rezervama rude u Čoka Marinu, RTB Bor više ne sme iz njega izvaditi ni gram rude.
- RTB Bor je od Ministarstva rudarstva imao odobrenje za vađenje 20.000 tona rude godišnje iz rudnika Čoka Marin, u periodu od 10 godina. Oni od toga ne smeju da uzmu ni gram dok se elaborat o rezervama ne overi - kaže Teodorović.

Nastavak na MC Bor...






Povezane vesti

SKANDALOZNO: TROVALI NAS DVE GODINE!

Izvor: Kurir, 19.Sep.2011, 08:12

BEOGRAD - Jezivo!..Građani Bora trovani su tokom 2003. i 2004. godine teškim otrovima jer je u sklopu istraživanja rude iz rudnika zlata „Čoka Marin“, umesto dozvoljenih 500 tona, u Topionici bakra u Boru pretopljeno skoro 9.000 tona toksične rude - tvrdi za Kurir Zvonimir Milijić, pomoćnik...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.