Izvor: MC Bor, 08.Jun.2019, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

5. JUN SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Bor, Zaječar, Knjaževac, Kladovo, Niš, Novi Sad, Beograd, 05.06.2019.

Svetski dan zaštite životne sredine prvi put je obeležen 1972. godine u Stokholmu u Švedskoj i predstavlja glavni alat pomoću kojeg Ujedinjene nacije stimulišu podizanje globalne svesti o značaju zaštite životne sredine i pozivaju na političku angažovanost i preduzimanje konkretnih mera.
Predlog da >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << se proslavlja 5. juni je dala delegacija Jugoslavije i prema nekim izvorima, ovo je postao centralni događaj Ujedinjenih nacija.
Zaštita životne sredine podrazumeva skup različitih postupaka i mera koje sprečavaju ugrožavanje životne sredine s ciljem očuvanja biološke ravnoteže. Pod zaštitom životne sredine se ne podrazumeva samo zaštita života i zdravlja ljudi već i očuvanje biljne vegetacije i životinjskog sveta.
U mnogim zemljama u svetu, na taj dan organizuju se akcije koje imaju za cilj promenu ekološke svesti, a u kojima, prema nekim podacima, svake godine učestvuje više od pola milijarde ljudi. U Srbiji će tokom dana biti organizovane različite akcije i manifestacije kako bi se skrenula pažnja na značaj očuvanja okoline.
U Knjaževcu je otvorena Izložba radova učenika na temu Goranskih aktivnosti, sadnja sadnica Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, Pokreta Gorana Knjaževca uz podršku Gradjanske čitaonice Evropa Bor, medijskih partnera i ekoloških organizacija, organizovao i Debatu na temu: Poglavlje 27:  UPRAVLJANJE OTPADOM  U  SRBIJI  i  NA  PODRUČJU  КNJAŽEVCA  –  PROBLEMI, IZAZOVI  I  MOGUĆA REŠENJA, U Kladovu je organizovana „Zelena biblioteka na točkovima“, U Novom Sadu javna debata, U Sremskoj Mitrovici takmičenje dece osnovnih škola na temu razdvajanja otpada kroz kreativne i zabavne igre, u Pančevu je zasađeno 45 sadnica javora… Rotary klub Knjaževac čistio je Staru planinu ..
U Boru u okviru EKOLOŠKI DANI BORA 2019. i povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, a u okviru akcije „Čistije reke – zdravija sela“  u sredu 5. juna 2019. u Odelenju Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Slatini realizovana je Radionice o zaštiti životne sredine- prezentacija i kviz znanja, realizuju učenici vršnjački edukatori  iz Tehničke škole Bor  ..
Deseta godišnjica osnivanja neformalne Zelene poslaničke grupe obeležena je na konferenciji održanoj u Skupštini Srbije 5. juna, na Svetski dan zaštite životne sredine. Konferencija je održana sa ciljem da promoviše rad i važnost Zelene poslaničke grupe, kao i da podstakne saradnju poslanika iz regiona i da doprinese tome da se teme zaštite životne sredine nađu na političkoj agendi.
GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), koji podržava rad Zelene poslaničke grupe u Srbiji i ohrabrio je i doprineo osnivanju sličnih parlamentarnih grupa u nekoliko zemalja regiona, pružio je podršku i održavanju konferencije.
Učesnici su se složili i da uspeh koji su Zeleni postigli na nedavno održanim izborima za Evropski parlament (EP) potvrđuje da će životna sredina biti ta koja će odrediti budućnost građana Evrope, a ne neke velike političke teme. U skladu s tim bila je i poruka koju je preneo Ingve Engstrom, šef sektora za saradnju u Delegaciji EU u Srbiji – da je EU postala svetski lider po pitanju standarda zaštite životne sredine zahvaljujući pritisku zelenog lobija.   

Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.