36. broj Beležnice

Izvor: MC Bor, 13.Feb.2019, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

36. broj Beležnice

Bor, 13.02.2019. Violeta Stojmenović
U 36. broju Beležnice objavljeni su vizuelni i tekstualni deo rada / performansa „Gluve cipele“ Vladana Jeremića i Rene Redle, umetnika-aktivista iz Beograda, kao i fotografije izvođenja ovog  rada u Palermu i Bitolju. Kao način i sredstvo kritike ideologije direktnih stranih investicija, „Gluve cipele“ su i omaž nedavno preminulom filozofu i aktivisti Ivanu Radenkoviću >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << (Bor, 1977- Novi Sad, 2018), koji se nekoliko godina bavio ovom temom u kontekstu srpske politike, ekonomije i ideologije, objavivši kako knjigu Strane direktne investicije u Srbiji, tako i niz članaka o pojedinim posledicama i efektima te pojave na rad(ništvo), privredu i sl. O životu i radu Ivana Radenkovića, čitaoci 36. Beležnice mogu se detaljnije obavestiti iz teksta „Čovek na horizontu istorije“ sociologa Milana Rakite, kao i iz bibliografije koju je priredila Violeta Stojmenović. U časopisu je, takođe, objavljen i tekst pod nazivom „Muzika, tržište i radnička klasa“ Ivana Radenkovića, originalno pisan za mađarski časopis Ex Symposion. Pored ovih i drugih stručnih odnosno tekstova vezanih za zavičajnu građu, u Beležnici su objavljeni i intervju Ane Janković sa Darkom Tuševljakovićem, autorom romana Jaz, za koji je dobio Evropsku nagradu za književnost, i izbor iz poezije mladog borskog pesnika, gimnazijalca-maturanta Dušana Mitića.
Zainteresovani sugrađani besplatan primerak Beležnice mogu dobiti u biblioteci, dok je onlajn verzija dostupna na sajtu NB Bor: http://www.biblioteka-bor.org.rs/2019/02/beleznica-br-36/

— 

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.