125 miliona dinara za unapredjenje energetske efikasnosti

Izvor: MC Bor, 25.Sep.2016, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

125 miliona dinara za unapredjenje energetske efikasnosti

Bor, Beograd, Boljevac, Zaječar, 22.09.2106.   Ivor: www.mre.rs
Министар рударства и енергетике Александар Антић потписао је с представницима 15 локалних самоуправа уговор о додели 125 милиона динара из Буџетског фонда за пројекте унапређења енергетске ефикасности, а од реализације тог пројекта >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << очекује се годишња уштеда од око 30 милиона динара.
Бољевац  једини из Тимочке крајине добија средства за повећање енергетске ефикасности. Зајечар није комплетирао документацију а општина Бор, и ако је још од 2014. има припремљен предлог пројекта за увођење Лед расвете са процентом уштеде од преко 80%, није квалитетно  аплицирала. Руковотство општине није заинтересовано а и незна да обезбеди бесповратна сретства, која су строго контролисана, њима су важне субвенције јавним предузећима и комерцијални уговори склони коруптивним радњама. А куриозитет везан за „општинске енергетске експерте“ је свакако и тај да су 2 милиона долара добијених за побољшање дањинског система грејања узалудо потрошили јер се преко 500 корисника већ одјавило а „енергију“ коју РТБ испушта кроз гасове са преко 200 степени у атмосферу, надохнађују куповином скупог угња на диригованим тендерима који им служи да ложе котлове до 100 степени. Напредно, рационално и ефикасно нема шта.

Антић је том приликом поручио да је сваки динар уложен у пројекте који повећавају енергетску ефикасност најбоље уложен, јер се на тај начин штеди енергија.

Тих 15 локалних самоуправа пријавило је пројекте који су се показали као најбољи по критеријумима као што су ефекти уштеде, положај општине и други.
Антић је казао да је ово други по реду пројекат од којег се очекује да уштеде буду између три и четири милиона киловатсати годишње, што је око 30 милиона динара.

Према речима министра, у првом пројекту намењеном за 11 локалних самоуправа, а у који је држава уложила 80 милиона динара, постигнуте су уштеде од око 40 одсто по објекту, односно, како је рекао, око два милиона киловатсати годишње, што је скоро 150.000 евра.
Антић је додао да локалне самоуправе у тим пројектима суфинансирају око 30 одсто потребног износа за унапређење енергетске ефкасности.

 
Министар рударства и енергетике најавио је још један пројекат који ће се радити са УНДП, од којег ће Буџетски фонд добити пола милиона долара бесповарстних средстава, а како је рекао, држава ће настојати да повећа та средства, која су намењена за повећање енергетске ефикасности.
Share
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.