Sva dokumenta o Luki Bojoviću na jednom mestu

Blog: NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS, 23.Feb.2012, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sva dokumenta o Luki Bojoviću na jednom mestu

Centar za istraživačko novinarstvo u saradnji sa regionalnom novinarskom mrežom Organized Crime and Corruption Reporting Project, objavljuje onlajn profil Luke Bojovića sa više od 50 dokumenta, uključujući i preko hiljadu strana sudskih spisa o Bojoviću i njegovim saradnicima, kao i dokumentaciju o Bojovićevim kompanijama koje se nikada nisu pominjale u medijima.

   
Dokumenti sadrže više od 50 krivičnih prijava, optužnica, presuda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blogovi << izvoda iz APR-a i policijskih dokumenata na preko 1.000 strana sa novim i nepoznatim detaljima i vezama Luke Bojovića i njegovih saradnika, međusobnim i sa drugim licima i organizacijama, uključujući i šemu veza klana Luke Bojovića koju je izradila i sudu podnela policija.
Luka Bojović, jedan od najtraženihih kriminalaca srpskog podzemlja, uhapšen je 9. februara u španskom gradu Valensija, dok je uživao u luksuznoj večeri sa svojim saradnicima: Vladimirom Milosavljevićem (bivšim članom Zemunskog klana), Nebojšom Petrićem (bivšim članom Magdine grupe) i svojim kumom Vladimirom Mijanovićem. Iste večeri, Bojović je postao glavna vest u Srbiji.
CINS skreće pažnju na neke od novih činjenica i detalja koji proističu iz dokumentacije u tekstu na svom veb sajtu: http://www.cins.org.rs/?p=8165, ali upozorava da je to samo mali deo onoga što se može pročitati u sudskim spisima, kompanijskim podacima i drugim dokumentima.
Kompanije NUNS CINS je otkrio da je Bojović, preko svog bliskog saradnika Cvetka Simića, ubijenog 2010. u Zagrebu, bio vlasnik kompanije “TAEDA”, osnovane 2006. u Zagrebu, kao i kompanije “TAEDA GROUP LLC”, osnovane 2009. u Delaveru (of-šor zona u Sjedinjenim Američkim Državama). Obe kompanije su imale istoimena predstavništva u Beogradu. U beogradskom ogranku hrvatske firme, Luka Bojović je čak i lično bio imenovan kao direktor.
“TAEDA GROUP LLC” iz Delavare je imala račun otvoren u beogradskom ogranku Hypo Alpe Adria Banke, a zanimljivo je to da je firma bila osnovana na istoj adresi na kojoj i Šarićeve of-šor kompanije – “MATENIKO LLC”, “FINANCIAL ANGELS LLC”, “DURABILLY LLC” i “LAFINO TRADE LLC”. Takođe, Bojović i Šarić su koristili usluge istog agenta u Delaveru – “Harvard Business Services INC”, koji im je otvarao firme.
Oba beogradska predstavništva su ugašena početkom 2010. godine, dok su kompanije u inostranstvu još uvek aktivn




Baza sa dokumentima o Luki Bojoviću se nalazi na:
Baza je besplatna i namenjena pre svega novinarima. Sadrži faksimile svih dostupnih dokumenata i biće dopunjavana iz više drugih zemalja. Materijal predstavlja rudnik nepoznatih krivičnih dela, optužnica i drugih činjenica. Iako bi trebalo da su ova dokumenta javno dostupna, bilo je potrebno četiri meseca rada i više žalbi Povereniku za Zakon o pristupu informacijama od javnog značaja da se do njih stvarno i dođe.
Ova baza je deo projekta People of Interest organizacije OCCRP koja povezuje istraživačke novinare našeg regiona i čitave istočne i jugoistočne Evrope. U okviru projekta će CINS objavljivati iste ovakve zbirke svih dostupnih dokumenata o više lica za koje se javnost interesuje. Sledeća baza, o Zoranu Ćopiću optuženom za pranje novca Darka Šarića, biće objavljena iduće nedelje. Nedelju dana kasnije, sledi baza o Svetlani Ceci Ražnatović.
   
   
   
   
Kriminalna biografija Bojovića i njegovih saradnika U sudskim spisima koje objavljujemo se može pročitati bogata Bojovićeva krivična biografija. U javnosti nije poznato da je Bojović, pre spektakularnog hapšenja 2007. godine zbog posedovanja pištolja i falsifikovanja isprava, više puta bio optuživan i osuđivan za dela neovlašćenog nošenja oružja, prinude, falsifikovanja, nasilničkog ponašanja i napada na zatvorskog stražara.
Ova dokumenta su puna zanimljivih, do sad neobjavljivanih detalja.
Na primer, Bojović je 2002. godine optužen da je u prostorijama beogradskog Zološkog vrta (Lukin otac, Vuk Bojović je direktor vrta od 1986. godine), uz pomoć dva saradnika, palicom prebio izvesnog Mirka Elezovića, oteo mu 7.200 evra, a zatim mu pretio da povuče tužbu koju je podneo protiv Lukinog prijatelja. Bojović i njegovi saradnici su bili optuženi iste godine, ali je zbog suviše dugog suđenja, predmet 2008. proglašen zastarelim.
Zanimljivo je i da je Bojović novembra 1995, kada ga je nevenčana supruga posetila u zatvoru, udario zatvorskog čuvara jer je bio iznerviran što je ovaj prekidao njihov razgovor, opominjujući ih da ne smeju razgovarati o optužbama protiv Bojovića (tada mu se sudilo za nošenje oružja, koje su policajci našli avgusta 1995. kada su ga pretresli u kockarnici). Nakon ovoga, grupa stražara je uhvatila Luku u hodniku zatvora, vezala ga lisicama i udarala palicama dok nije pao u nesvest. Bojović je zbog napada na stražara osuđen na tri meseca zatvora.
Policija je Bojoviću pronašla pištolj i februara 2001, zbog čega je sledeće godine osuđen na šest meseci zatvora.
Kada je 2007. uhapšen sa saradnicima Veljkom Banovićem i Ilijom Novovićem i optužen za posedovanje oružja i falsifikovanje dokumenata, Bojović je izazvao veliko interesovanje javnosti. Zbog ovih dela, osuđen je na 15 meseci zatvora.
U februaru 2011. Tužilaštvo za organizovani kriminal je podiglo optužnicu protiv Bojovića i četiri saradnika – Vladimira Milosavljevića, Sretka Kalinića i Aleksandra Simovića (sva trojica su bivši pripadnici Zemunskog klana) zbog ubistva i pokušaja ubistava kriminalnih oponenata tokom 2004. godine. Tužilaštvo tvrdi da je Bojović kod sebe “zaposlio” odbegle pripadnike Zemunskog klana, koji se rasturio nakon što su vođe Dušan Spasojević i Mile Luković ubijeni marta 2003. U optužnici koju objavljujemo i koja uključuje i Kalinićevo svedočenje, opisano je kako su ubistva protivnika Bojovićevog klana bila planirana i organizovana.
Takođe, objavljujemo i sudske spise za Bojovićeve najbliže saradnike u kojima se mogu pročitati zanimljivi detalji o njihovoj kriminalnoj prošlosti.
Siniša Petrić je, pre Luke Bojovića, radio za kriminalnu grupu koju je predvodio Marinko Magda i počinio je niz krivičnih dela pljačke i nošenja oružja, a učestvovao u organizaciji ubistva nekoliko porodica u Subotici tokom 1993. godine. Viši sud u Subotici osudio ga je na 20. godina zatvora, a Vrhovni sud Srbije 1999. godine smanjio mu je kaznu na 15 godina. Tokom bombardovanja Jugoslavije 1999. godine uspeo je da pobegne iz zatvora “Istok” na Kosovu i Metohiji i nalazio se u bekstvu sve do hapšenja u Španiji, prošle nedelje.
Vladimir Mijanović, kum Luke Bojovića, koji je takođe uhapšen u restoranu u Valensiji, nalazi se na poternici koju je podigao Drugi osnovni sud u Beogradu 1998. godine.
Prema saopštenju Španske policije, Bojović i njegovi saradnici su osumljičeni za preko 20 ubistava, u Srbiji, Crnoj Gori, Holandiji, Rumuniji i SAD, kao i za trgovinu drogom i oružjem.
Tekst objavljen na sajtu www.b92.net
Tweet

Nastavak na NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.