Blog: Dragan Varagić, 09.Jan.2020, 11:46

Davos 2020., Ekonomija po meri građana i veza sa Zapadnim Balkanom

Kompanije koje isključivo motiviše povećanje profita u narednim godinama imaće sve više problema u svom poslu. To su kompanije koje ne vode računa o interesima svojih zaposlenih, interesima zajednica u kojima rade i u kojima prodaju svoje proizvode i usluge, . Političari koji svoje države vode samo formalnom ekonomskom logikom u narednim godinama će doživeti debakl. To su populisti koji ne vode računa o životnoj sredini i zdravlju građana, zbog ne razumevanja šta realno donosi "Industrija 4.0" i "Cirkularna ekonomija" u kontekstu interesa građana. Ekonomija posle 2020. u fokusu ima interes građana ispred profita kompanija - Primer Eko-dizajn direktiva EU Evropska Komisija je nedavno donela Eko-dizajn direktivu, prema kojoj će kompanije koje proizvode različite vrste elektronskih uređaja (npr. veš mašine, sudopere, televizore i sl.) biti u obavezi da učine lako dostupnim mogućnost popravke tih uređaja zbog produžavanja njihovog radnog veka. Na ovaj način je projektovano da se u narednim godinama smanji emisija CO2 za 46 miliona tona u EU. Ova mera predstavlja praktičnu primenu principa cirkularne ekonomije u praksi, gde se kompanije primoravaju da u svoje poslovne modele uvrste mogućnost recikliranja uređaja i produžavanja njihovog radnog veka, sprečavajući poslovne modele koji ubrzavaju kreiranje elektronskog otpada čestom kupovinom novih uređaja. Davos Manifest 2020 i Kapitalizam po meri građana Nakon "gromoglasnog" formalnog prihvatanja principa "Industrije 4.0" od strane velikog broja kompanija i Država - nije se desilo ništa! Razlog za to su promene koje će se dešavati u narednim godinama, a koje menjaju osnovne principe vođenja kompanija i država (Governance for Sustainability). U tom kontekstu za predstojeći Svetski Ekonomski Forum u Davosu krajem januara ove godine, osnivač ovog Foruma Klaus Švab (tvorac termina Industrija 4.0) je početkom decembra prošle godine  objavio Davos Manifest 2020., koji objašnjava svrhu kompanija i Država posle 2020., i način njihovog vođenja u Industriji 4.0. Davos Manifest će biti osnovna tema narednog Foruma u Davosu, odnosno odgovor na pitanje kako Kapitalizam učiniti više prema meri građana. Ogromna većina građana u svetu danas živi u nekom obliku Kapitalizma. Deoničarski Kapitalizam kompanija maksimizira profit po svaku cenu. Državni Kapitalizam stvara zavisnost građana od Države i političara. Rešenje je Kapitalizam po meri građana.
Sve veći broj kompanija i najrazvijenijih država uviđa da svojim kratkoročnim ciljevima utiču na generacije koje dolaze. Pitanje koje će se rešavati narednih godina je - kako pomiriti interes građana sa interesom kompanija i država, vodeći računa o dugoročnim interesima generacija koje dolaze i interesima planete u celini. U narednim godinama, ekonomski razvoj kompanija i država imaće u fokusu neke od sledećih ciljeva: Kako danas dugoročno rešavati aktuelne društvene probleme i probleme životne sredine? Kako da sve više kompanija uvidi svoj dugoročni uspeh u povezivanju interesa svojih zaposlenih, lokalnih zajednica, svojih kupaca i dobavljača? Kako uspeh kompanija i vođenja država tesno vezati sa "radikalnu transparentnost" i nultu toleranciju na korupciju? Na koji način rešiti problem preraspodele vrednosti rada u odnosu na njegovu cenu? Na koji način demontirati populističke politike, razotkriti lažne vesti, povratiti ugled nauke i medija? Kako nametnuti realno važne teme za poboljšanje života građana, i staviti ih u realan kontekst ispred interesa kompanija i političara (država)? ... Danas možda ovakvi ciljevi ne deluju realno, ali npr. generacije koje dolaze već danas biraju da li će kupovati proizvode i usluge od kompanija koje eksploatišu svoje zaposlene ili ne vode računa o životnoj sredini.

Nastavak na Dragan Varagić...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dragan Varagić. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dragan Varagić. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.