Slavko Jovičić Slavuj: Kriza i zakoni

Autor: Slavko Jovičić Slavuj, 13.Apr.2009, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slavko Jovičić Slavuj: Kriza i zakoni





Puls
13.04.2009

Za mnoge radne ljude u Bosni i Hercegovini subota je neradni dan. Mada u ovoj zemlji, s obzirom na ekonomsku krizu i globalnu svjetsku recesiju i zbog privrednog kolapsa u mnogim privrednim organizacijama, pogotovo u onim granana privrede, kao što su metaloprerađivačka industrija, zatim u rudarskim, te stočarsko-poljoprivrednim granama privrede - za desetine hiljada radnika skoro svi dani u sedmici su neradni?!



Plima globalne ekonomske krize guta sve pred sobom i u toj borbi za preživljavanje, kao i uvijek - stradaju oni naslabiji, stradaju male i ekonomski slabo razvijene zemlje. Ne treba posebno isticati da je BiH zemlja s jedinstvenim ekonomskim prostorom i tržištem. Ipak, moram da naglasim da i ovu ekonomsku krizu mnogo lakše podnosi Republika Srpska u odnosu na Federaciju BiH, jer je Vlada RS mnogo ranije donijela niz ekonomskih i podsticajnih mjera za ublažavanje ekonomskih problema s kojima se bori privreda ovog entiteta.

Tako je stopa potrošnje u Republici Srpskoj ispod 40 odsto ukupnog društvenog proizvoda (famoznog dži-di-pija), dok je stopa potrošnje u Federaciji BiH preko 55 odsto ukupnog društvenog proizvoda, što ovaj entitet dovodi u teško, skoro bezizlazno ekonomsko stanje!

Dakle, i ovog, kao i svih ranijih dana, putem faksa, stiglo mi je više desetina stranica novih zakonskih prijedloga, koje nam prosljeđuju stručne službe Parlamentarne skupštine BiH. O prepunim kovertama raznih materijala koje stižu putem pošte - da i ne govorim!

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine koja će se održati 15. aprila - pred poslanicima će se naći, između ostalih, i Prijedlog izmjena i dopuna Zakona na dodatnu vrijednost, poznatijeg kao PDV.

Izmjene i dopune zakona predlaže Klub SNSD i to s prijedlogom da se usvoji po skraćenoj proceduri.

Da naglasim, radi se o tome da se sadašnje stope od 17 odsto PDV smanje na nultu stopu i to - za hljeb, brašno, ulje, šećer i još neke prehrambene artikle, te dječju hranu, školski pribor, zatim vještačka đubriva, roto-papir...

Ali, tog dana, takođe faksom, stiglo mi je još 12 gusto kucanih stranica Prijedloga zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini.

Novi prijedlog zakona o akcizama predviđa povećanje akciza za duvanske prerađevine i kafu, uvođenje dodatne stope za putarinu od 0,10 KM na jedan litar nafte i naftnih derivata. Visina akcize se ne mijenja na pivo, te alkoholna i bezalkoholna pića.

Novi zakon predstavlja prvi korak prema harmonizaciji oporezivanja akcizom sa standardima Evropske unije.

Nije potrebno posebno isticati, ali sasvim je jasno da će se usvajanjem novih zakonskih rješenja izvršiti usklađivanje s pravilima oporezivanja akcizom koja su na snazi u zemljama u okruženju.

Novi prijedlog zakona o akcizama predviđa uvođenje složene stope akcize na duvanske prerađevine koja, pored postojeće proporcionalne akcize u visini od 42 odsto maloprodajne cjene cigareta, uključuje i specifičnu akcizu u visini od 0,15 KM za kutiju cigareta.

Pored ovoga, zakon će uključivati i minimalnu akcizu, kao i dinamiku usklađivanja u narednih pet do sedam godina.

U skladu sa zakonskim propisima i svojim nadležnostima, Upravni odbor UIOBiH je prihvatio i prijedloge entitetskih vlada, Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH, da se uvede dodatna putarina iz cjene naftnih derivata u visini od 0,10 KM na jedan litar derivata, koja će se uplaćivati na poseban podračun Jedinstvenog računa UIOBiH. Raspodjela prikupljenih sredstava će se entitetima i Brčko distriktu dijeliti prema usvojenim kriterijumima.

Visina akcize na derivate nafte nije mijenjana. Tako će se akciza za dizel gorivo i petrolej i dalje plaćati 0,30 KM po litru, za motorni benzin bezolovni 0,35 KM po litru, za motorni benzin 0,40 KM po litru i za lož-ulje 0,30 KM po litru. Novim zakonskim prijedlogom o akcizama predviđeno je da lož-ulje koje se koristi za grijanje privatnih i javnih objekata bude oslobođeno akcize na način da se vrši povrat uplaćene akcize. Način povrata biće propisan podzakonskim aktima.

Takođe, ovim zakonom predviđa se povećanje akcize na kafu za 0,5 KM po kilogramu. Akciza će se plaćati samo prilikom uvoza i to na sirovu kafu 1,5 KM po kilogramu (sada je 1 KM po kg), i na prženu kafu 3 KM po kilogramu (sada je 2,5 KM po kg).

Kad su u pitanju pivo, vino i bezalkoholna pića, novi zakonski akt o akcizama predviđa potpuno iste stope akcize koje su na snazi i u postojećem zakonu. Za bezalkoholna pića 0,10 KM po litru, za pivo 0,20 KM po litru, i za vino 0,25 KM po litru.

Za alkohol i alkoholna pića akciza ostaje 15 KM po litru apsolutnog alkohola. Svi ekonomski parametri ukazuju da će se ovim zakonom, pored podsticaja domaće proizvodnje, kojima se svi proizvođači stavljaju u isti položaj, donijeti i važne fiskalne efekte u iznosu od cirka 170 miliona KM godišnje. Kad je u pitanju eventualno povećanje cijena u maloprodaji na proizvode za koje je akciza povećana novim prijedlogom zakona, to je pitanje za proizvođače i distributere tih proizvoda.

Nakon predviđene zakonske procedure u UIOBiH, Savjet ninistara BiH je na 80. sjednici održanoj 19. marta 2009. godine, utvrdio konačan Prijedlog zakona o akcizama, te je zaključio da ga kao ovlašćeni predlagač uputi Parlamentarnoj skupštini na razmatranje po skraćenoj proceduri, u skladu s Poslovnikom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon usvajanja ovog zakona u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, sve nejasnoće u njegovoj primjeni biće otklonjene.

Ovom prilikom samo želim još da istaknem da zakon obuhvata 15 poglavlja u kojima se sve podrobnije reguliše.

Kako je meni poznato, mislim da ne bi trebalo biti spornih detalja u vezi sa usvajanjem ovog zakona u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine.

Ipak, moram da iznesem i svoje lično mišljenje, a ono je bilo na fonu zalaganja da se, pored predviđenih stopa, još više povećaju akcize na duvan i prerađevine, odnosno na cigarete, jer je svakome jasno da je BiH preplavljena uvoznim i sumnjivim kvalitetom cigareta. Isto tako, zalagao sam se da se povećaju akcize i na alkohol, a da se smanje na prirodne sokove, kako bi pomogli domaćim proizvođačima, pogotovo kada se radi o proizvodnji prirodnih i zdravih sokova. Ali, vidjećemo kako će se moje kolege poslanici izjasniti na sjednici 15. aprila, kada ćemo imati ovaj zakon na razmatranju i nadam se i njegovom i usvajanju.
LINK - http://www.fokus.ba/vidi.php?vijest=19881&rub=3
________________________________________________________________________

BLOG: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

http://sjovicicslavuj.blog.co.yu/blog/sjovicicslavuj
______________________________________________________________________________


PORTAL - VESTI.RS - OBJAVLJUJE NA LINKU:

http://www.vesti.rs/Blog/Slavko-Jovicic-Slavuj-Kriza-i-zakoni.html