Izvor: Politika, 14.Maj.2015, 08:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrane napadaju u maju jer brane ptiće

Prolaznike, pse, mačke i druge životinje odrasle ptice ove vrste vide kao opasnost za svoje mladunce koji uče da lete, pa nastoje da ih zaštite

Samo u maju, katkad i u junu, u vreme kada ptići uče da lete i pod budnim su okom svojih roditelja, vrane mogu da napadaju prolaznike, pse, mačke... Stručnjaci za ptice poručuju da ova pojava nije neuobičajena i, ako je za utehu, traje nekoliko nedelja.

– Mladunci ne umeju dobro i vešto da koriste krila, pa često >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << padaju na obližnje drveće ili trotoare. Prolaznike, pse, mačke i druge životinje odrasle vrane vide kao opasnost za svoje mladunce, pa nastoje da ih zaštite. To je jedini razlog zašto napadaju prolaznike – poručuje Goran Sekulić, ornitolog Zavoda za zaštitu prirode Srbije, dodajući da ova vrsta ptica nije agresivna, već čoveka prati isključivo zbog hrane.

– Vrane su se navikle na prisustvo ljudi, one su veoma inteligentne. Svaštojedi su i hrane se insektima i drugim beskičmenjacima, sitnim glodarima, jajima drugih ptica, a u gradskoj sredini i ostacima od hrane koja završava u otpadu. Ako nekog i ozlede, to rade isključivo da bi zaštitile svoje mladunce. Kada sugrađani primete ovu pojavu trebalo bi što pre da označe mesto kako bi upozorili i ostale prolaznike – ističe Sekulić.

Lekari poručuju da ukoliko zbog napada ptice, ili bilo koje druge životinje, sugrađani zadobiju povredu na telu, najpre treba da je dezinfikuju, a potom i da se jave u najbližu ambulantu. Ovakve rane potrebno jeisprati, a obavezno je i previjanje u narednim danima. Treba proveriti i da li je osoba već vakcinisana protiv tetanusa pa bi, u slučaju da nije, trebalo da primi antitetanusnu zaštitu.

U Beogradu postoje dve vrste vrane – gačak, poznat po stvaranju kolonija u krošnjama platana u Bulevaru kralja Aleksandra, i siva vrana. Prva vrsta potiče iz stepskih krajeva, ali se prilagodila urbanoj sredini. Sivih vrana ima po celom gradu i njihov broj je u porastu, dok se brojnost gačaka smanjuje.

Vrane u proseku žive četiri-pet godina, a prema grubim procenama, u prestonici ima nekoliko hiljada parova ovih ptica.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.