Vlada: Izgradnja 350 novih i obnova 10.000 kuća

Izvor: Studio B, 24.Jul.2014, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada: Izgradnja 350 novih i obnova 10.000 kuća

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici programe obnove porušenih i oštećenih stambenih objekata na područjima poplavljenim tokom maja.

Tim programima planirana je izgradnja 350 kuća i isplata materijalne finansijske pomoći za vlasnike 10.000 oštećenih porodičnih stambenih objekata. 

Državnim programom obnove biće građene tipske kuće od 60, 80 i 100 kvadratnih metara, na osnovu broja članova >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << domaćinstva. Ukoliko izgradnja kuće nije moguća, prema uslovima definisanim programom, biće isplaćivana materijalna pomoć za rešavanje stambenog pitanja, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima. 

Porodicama kojima su objekti porušeni, a nije moguća gradnja novih, biće isplaćen novčani iznos približan iznosu potrebnom za izgradnju tipskih kuća, i to dva miliona dinara zakuće od 60 kvadratnih metara, 2,5 miliona dinara za objekte od 80 kvm i tri miliona dinara za kuće od 100 kvadratnih metara. 

Za sprovođenje Programa obnove porušenih stambenih objekata obezbeđeno je 875 miliona dinara. Sredstva za obnovu biće isplaćivana prema kategoriji oštećenja i to: za prvu kategoriju oštećenja 120.000 dinara; za drugu  kategoriju oštećenja 200.000 dinara; za treću kategoriju oštećenja 250.000 dinara; za četvrtu kategoriju oštećenja 350.000 dinara i za petu kategoriju oštećenja 600.000 dinara. Za sprovođenje ovog programa obezbeđeno je 2,5 milijarde dinara. 

Rešenja o dodeli državne pomoći donose lokalne samouprave u skladu sa Zakonom.  Prilikom odlučivanja, pored ostalog uzimaće se u obzir da je šteta prijavljena u skladu sa Zakonom, da je nastala kao posledica poplava i klizišta koje su se desile tokom maja 2014. godine, te da je prijavljena šteta na objektu u kojem je podnosilac prijave stalno živeo. 

Lokalne samouprave dostavljaće Kancelariji za pomoć i obnovu poplavljenih područja rešenja na osnovu kojih će biti  organizovana izgradnja tipskih stambenih objekata i isplata novčane pomoći, navedeno je u saopštenju.

 

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.