Vesić: U ovo vreme sledeće godine Beograd će imati 374 nova autobusa

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Apr.2019, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesić: U ovo vreme sledeće godine Beograd će imati 374 nova autobusa

U Beogradu je danas potpisan ugovor o nabavci 244 niskopodnih autobusa za GSP "Beograd", a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da je u narednih godinu dana planirana kupovina još 130 novih "Ikarbusovih" autobusa za prestonicu.

Vesić je novinarima prilikom potpisivanja ugovora kazao da je kupovina 244 autobusa podeljena u dve partije.

Prvi ugovor se odnosi na nabavku 70 autobusa turske kompanije BMC iz Izmira koji će biti isporučeni u narednih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << 60 dana i stizati sukcesivno, dok će 174 autobusa kompanije HIGER iz Kine biti takodje sukcesivno isporučena u roku od 160 dana, rekao je Vesić.

"To je najveća pojedinačna nabavka koja se desila poslednjih nekoliko decenija u Beogradu", rekao je Vesić i dodao da je "srećan što je ispunio svoje obećanje sindikatima i radnicima tog preduzeća da će ove godine obnoviti vozni park".

Vesić je naveo da je ukupna vrednost nabavke 47 miliona evra od kojih 35 miliona za kineske i 12 miliona evra za turske autobuse i da će većina tih autobusa biti na ulicama Beograda do septembra.

On je rekao da je imao sastanak sa kineskom kompanijom "Jinlong" koja je kupila fabriku "Ikarbus" i koja će u njoj proizvoditi električne i dizel autobuse, i da je postignut dogovor da Beograd kupi 50 zglobnih autobusa ove godine i još 50 zglobnih i 30 električnih naredne godine.

Vesić je naveo da bi kupovinom tih 30 električnih autobusa Beograd dobio još jednu "zelenu" liniju i da će to biti linija 31.

"U ovo vreme sledeće godine imaćemo zajedno sa ovom nabavkom 374 novih autobusa u GSP-u", izjavio je Vesić i dodao da se "ne pamti situacija da za godinu dana stigne skoro 400 novih autobusa".

V.d. direktor JKP GSP "Beograd" Radiša Momčilović rekao je da današnja nabavka novih autobusa ima strateški značaj za GSP i da će se njome stvoriti uslovi da GSP ostvaruje znatno više kilometara u saobraćaju i time veći prihod.

"GSP od 1. januara ima novi model ugovor sa Osnivačem po kome naš prihod isključivo zavisi od broja ostvarenih kilometara u saobraćaju", rekao je Momčilović i dodao da će u narednom periodu od GSP-a napraviti zdravo i konkurentno preduzeće. Kineska kompanija HIGER ima 5.000 zaposlenih i godišnji kapacitet 35.000 jedinica. HIGER je i strateški partner kompanije "Scania".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.