Uz depilaciju tri „muzička dinara”

Izvor: Politika, 09.Jul.2010, 02:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uz depilaciju tri „muzička dinara”

Vlasnica kozmetičkog salona u centru grada samo za puštanje muzike na tranzistoru ili mobilnom telefonu godišnje bi trebalo da plaća više od 20.000 dinara – SOKOJ-u, OFPS-u i PI-ju

Kada joj je nedavno na vrata nevelikog kozmetičkog salona u opštini Stari grad pokucala „inspektorka za muziku” i zatražila da, zbog posedovanja ce-de plejera, na ime zaštite autorskih prava diskografskih kuća i interpretatora plaća oko 10.000 dinara godišnje, vlasnici lokala je od sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << muzike ostalo samo – zujanje u ušima. Pitala se ko izmisli i taj namet, kada već četiri godine daje po 7.645 dinara Organizaciji muzičkih autora Srbije (SOKOJ). Ljubazna gospođica joj je objasnila da dolazi iz Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS), a kozmetičarka je rekla da prvi put čuje za njih.

Uslišili su joj molbu da dažbinu plati na rate, ali joj, kako kaže, uopšte nije jasno kakav to dug sad izmiruje.

– U međuvremenu sam saznala da postoji i treća Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora (PI). Samo čekam kada će i oni da mi pokucaju na vrata pa ću, ne računajući razne poreze, samo za puštanje muzike godišnje da plaćam više od 20.000 dinara. Za SOKOJ sam čula i redovno izmirujem dugovanja prema njima, ali otkud poslednjih godina te nove organizacije. Ne razumem zašto se ne udruže, nego svako za sebe „štipka” iz mog novčanika – kaže zbunjena kozmetičarka.

Kako je objasnila Marija Cvijanović, predstavnik za medije SOKOJ-a, zanatlije treba bar jedanput mesečno da se nadaju poseti njihovih kontrolora.

– Oni koje smo registrovali mogu da izbace muzički uređaj iz lokala, obaveste nas o tome i neće plaćati nadoknadu. Oni to u najvećem broju slučajeva neće učiniti, jer muzika predstavlja bitan deo njihove ponude. Kada neko kupi ce-de onda plaća porez, a ne i naknadu za zaštitu intelektualne svojine autora muzike. Od ove obaveze oslobođene su zdravstvene ustanove, vozila gradskog prevoza, alito ne važi za ona koja voze u obodna naselja. Videćemo da li ćemo u perspektivi obuhvatiti i ove sada povlašćene kategorije – naglasila je Cvijanovićeva.

Kako smo nezvanično saznali, radi se na objedinjavanju naplate OFPS-a i PI-ja, što će biti primenjeno posle uvođenja novih tarifa. Tek, međutim, treba da se formira komisija koja će te nove iznose usvojiti. Tako da se još ne zna ni da li će onda „muzički dinar” biti viši ili niži i od kada će stizati izmenjeni računi, ali jedno je sigurno – neće mimoići one koji slušaju muziku dok rade.

-----------------------------------------------

Ko je ko

SOKOJ ove godine slavi 60 godina rada, tokom kojih je štitio prava tekstopisaca, kompozitora i aranžera. Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora (PI) osnovana je 2007. godine kao zaštitnik prava interpretatora, odnosno muzičara, glumaca, igrača, pantomimičara, pevača, a OFPS, osnovan 2002, takođe štiti prava interpretatora i diskografskih kuća. Ove organizacije rade uz dozvolu Zavoda za intelektualnu svojinu, a slušanje muzike moraju da im plaćaju i, primera radi, obućari, ukoliko u svojim radnjama emituju omiljene pesme sa em-pe-tri plejera mobilnog telefona.

D. Jokić

objavljeno: 09/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.