Uručena „Nagrada grada Beograda”

Izvor: Politika, Tanjug, 17.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručena „Nagrada grada Beograda”

Tradicionalnu „Nagradu grada Beograda”, najboljim stvaraocima u prošloj godini iz 16 oblasti, uručili su Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, i Aleksandar Antić, predsednik Skupštine Beograda.

Na svečanoj ceremoniji u Starom dvoru gradonačelnik je istakao da su ova priznanja najprestižnija koja dodeljuje grad, a da su nagrađeni „najbolje što imamo u protekloj godini”.

– Grad se prepoznaje po izgledu, funkcionisanju saobraćaja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a posebno po ljudima kojima Beograd može da se pohvali. Ponosni smo, pogotovo na one koji su uradili velike stvari i u različitim oblastima postigli najbolje rezultate, bilo da je reč o glumcima, sportistima, naučnicima ili umetnicima – rekao je Đilas i šaljivo dodao da se nada da će kod nagrađenog Marka Somborca, autora političkog stripa koji se pojavljuje u dnevnom listu „Blic”, ubuduće imati „popust”.

Priznanja za 2008. godinu, koja se dodeljuju u toku četvorodnevne manifestacije „Dani Beograda”, dobili su i Duško Novaković, Milorad Čavić, Anica Dobra, Dušanka Stojanović-Glid, Dušan Petričić, Ljubiša Jovanović, Jelena T. Lević, Jelena Mrgić, Aleksandar Simić i Petar Simić (posthumno), Goran Vojvodić, Gordana Šišović, Dušan Radišić, Ivan Ivić, Ana Pešikan, Slobodanka Antić, Jasmina Lozanović, Sonja Lončar, Andrija Pavlović i Dejan Bukarica.

U ime dobitnika karikaturista Dušan Petričić zahvalio se Skupšini grada i istakao da je to priznanje najveća potvrda kvaliteta.

Prema njegovim rečima pred dobitnicima su sada visoki kriterijumi, propisani ovim laskavim priznanjem, koje u daljem radu moraju bar ispoštovati, ako ne, nadmašiti.

Petričić je na svečanosti u Skupštini Beograda izrazio nadu da će „grad imati snage i volje da podrži umetnost i kulturu”, ali i sve mlade stvaraoce iz različitih oblasti koji su budućnost ovog grada.

„Nagrada grada Beograda” je naslednica „Oktobarske nagrade grada”, koja se dodeljivala 20. oktobra, na dan kada je 1944. godine, prestonica oslobođena od nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu.

LJ. P.

[objavljeno: 18/04/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Uručene nagrade grada Beograda za 2008.

Izvor: Danas, 17.Apr.2009

U Skupštini grada juče su uručene nagrade grada Beograda pojedincima koji su postigli najbolje rezultate u petnaest različitih oblasti. Tako je nagrada za književnost uručena piscu Dušku Novakoviću za knjigu pesama „Klupe nenagrađenih“, a nagradu u oblasti pozorišta glumici Dušanki StojanovićGlid...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.