Uređenje Zemunskog keja počinje krajem septembra

Izvor: Politika, 29.Jul.2010, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uređenje Zemunskog keja počinje krajem septembra

Potpisan ugovor o radovima na jednom od najlepših beogradskih šetališta pored reke. – Predstoji izgradnja pristana i sanacija 450 metara obaloutvrde, od restorana „Šaran” do „Venecije”

Beograđani će se krajem leta naredne godine šetati potpuno preuređenim Zemunskim kejom, zahvaljujući zajedničkom ulaganju grada, opštine Zemun i „Beogradvoda” vrednom oko dvesta miliona dinara. Ugovor o sanaciji 450 metara obaloutvrde, od restorana „Šaran” do „Venecije” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i izgradnji pristana na keju juče su u Skupštini grada u prisustvu Dragana Đilasa, gradonačelnika i Dejana Vasovića, gradskog arhitekte, potpisali Branislav Prostran, predsednik opštine Zemun, Predrag Petrović, sekretar za komunalne i stambene poslove, i Miloš Milovanović, direktor „Beogradvoda”.

Petrović je najavio da će uređenje obale i jednog od najlepših beogradskih šetališta pored reke početi krajem septembra, čim opadanje vodostaja Dunava to omogući. Prva faza radova koštaće oko 110 miliona dinara. U ovoj godini grad i opština Zemun izdvojili su po 50 miliona, a „Beogradvode” deset miliona dinara.

– Za nepunih godinu dana, otkako je grad preuzeo brigu o rekama i priobalju, završen je nasip na Adi Ciganliji koji štiti Makiško polje i vodoizvorište i od poplava kakve se dešavaju jednom u stotinu godina, a prvi put nismo imali većih nedaća kod kule Nebojša. Ostalo je da se reši i problem Bare Venecije kako bi grad napokon mogao da bude zaštićen u vreme velikih poplava. Potpisivanjem ugovora otvoren je put rešenju nevolja i na delu Zemunskog keja – kazao je Petrović.

Gradonačelnik je pohvalio inicijativu opštine Zemun o uređenju keja i da su tako dobri predlozi dobrodošli i kada su u pitanju druge opštine.

– Svi koji su rođeni i odrasli u Zemunu znaju koliko je ovaj posao značajan. Plodna saradnja gradskih službi i opštine dovela je do toga da samo za nekoliko meseci stignemo od ideje do početka radova – kazao je Đilas.

I Miloš Milovanović je naglasio da će po završetku posla Zemun biti zaštićen od plavljenja. Podsetio je da je nasip građen početkom prošlog veka, a da se nivo reke u pojedinim delovima, zbog izgradnje hidroelektrane „Đerdap” povećao i za čitav metar.

– Donja šetališna staza na keju često je bila pod vodom i muljem što je predstavljalo i ekološki problem. Kada okončamo sanaciju ona će gotovo čitave godine biti dostupna građanima – istakao je Milovanović.

Branislav Prostran je istakao da će uređenje nasipa doprineti ekonomskom razvoju opštine, jer će otvaranjem ka Dunavu Zemun biti još atraktivniji za domaće i inostrane turiste.

Sem finansiranja dela poslova, opština Zemun će izraditi i projektno-tehničku dokumentaciju i uz pomoć grada pribaviti potrebne dozvole. Za održavanje objekta biće nadležne „Beogradvode”, koje će učestvovati u izradi dokumenata i odrediti dinamiku radova.

D. Jokić

-----------------------------------------------------------

Prvi korak načinjen pre tri godine

Pre tri godine, na Zemunskom keju sređeno je 350 metara obaloutvrde od restorana „Šaran” do kluba „Radecki”. To je bila prva takva investicija od 1990. godine. Veći deo sredstava, odnosno 62.000.000 od oko 84.000.000 dinara obezbeđena su iz Nacionalnog investicionog plana. Za sanaciju nasipa na Adi „Beogradvode” su dale 40.000.000 dinara, a isto toliko je izdvojeno iz republičkog budžeta.

objavljeno: 30/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.