U Starom gradu imaju rešenje za neodgovorne vlasnike pasa: Ovo je strah i trepet za pseći izmet

Izvor: Blic, 05.Dec.2015, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Starom gradu imaju rešenje za neodgovorne vlasnike pasa: Ovo je strah i trepet za pseći izmet

Na uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jovanove, danas je predstavljen čistač čija je osnovna funkcija otklanjanje psećeg izmeta sa trotoara.

- Sugrađani koji se šetaju, a ponajviše roditelji sa svojom decom, moraju da vode računa o minskom polju u vidu psećeg izmeta. Neko bi o toj situaciji rekao da mi nismo nadležni, što je tačno, ali smatram da je takav odgovor potpuno neprihvatljiv. Iz tog razloga, odlučio sam da pokrenem prvi čistač psećeg izmeta u Srbiji, pod >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nazivom "GOBUSTERS". On postoji u mnogim inostranim zemljama dok kod nas do danas nije postojao, i ja se nadam da ćemo na ovaj način skrenuti pažnju onim neodgovornim vlasnicima pasa da čiste za svojim psom. S druge strane žeilm da pohvalim odgovorne vlasnike kućnih ljubimaca koji redovno čiste za njima uz pomoć higijenskih kesa koje dostavljamo ulazima zgrada Starog grada - rekao je Marko Bastać, član Veća Gradske opštine Stari grad.

On je dodao da će ovo biti neformalna služba jer za sada ne postoji mogućnost da ona bude formalna. Međutim, građani će Kontakt centru moći da prijavljuju "kritične tačke" na teritoriji Starog grada, i to na broj 785-2-999.

Kako radi čistač psećeg izmeta?

Radnici uključe mašinu, zatim crevom koje je povezano sa čistačem, usisaju sve ono što ljubimci ostave iza sebe, a neodgovorni vlasnici ne pokupe.

U službi rade volonteri koji će u dve smene u Starom gradu čistiti pseći izmet, i trenutno ih je dvojica, odnosno postoje dva vozila.

- Poželjno ih da ih bude više. U krajnjem slučaju ovo ne može da bude trajno rešenje problema dok ne podignemo svest građana da sami čiste za svojim psom - rekao je Bastać.

Promociji je prisustvovao i pisac Marko Vidojković, koji je izrazio da je on dugogodišnji prijatelj opštine, i da je došao da podrži ovaj projekat.

- Nemam psa. Došao sam da podržim ovaj projekat jer je čistiji grad u interesu svih nas - rekao je Vidojković

Između ostalog, događaju su prisustvovali glumci Svetislav Goncić i Lena Bogdanović, kao i rep muzičar Boško Ćirković Škabo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.