Temperatura u troli čak 39 stepeni

Izvor: Blic, 29.Maj.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Temperatura u troli čak 39 stepeni

Iako leto još nije stiglo putnici se već nekoliko dana „kuvaju" u gradskom prevozu. Najviša izmerena temperatura u Beogradu je juče bila 34 stepena. Reporteri „Blica" provozali su se vozilima gradskog prevoza za vreme špica, a najgore je bilo u trolejbusima gde je živa u termometru dostigla čak 39. podeok.

U autobusu na liniji 48 kraške znoja slivale su se niz lica putnika koji su stajali držeći se za šipke. Nešto lakše bilo je onima koji su sedeli jer su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mogli da se rashlade papirima, lepezama i drugim predmetima. Dve simpatične starije sugrađanke pomagale su jedna drugoj uzajamno se hladeći novinama. Bez flašica vode i paketa maramica putnici juče nisu ni pomišljali da uđu u vozila gradskog prevoza.

- Jedva preživljavam, trudim se da se rashladim, ali ne vredi. Najgore je kad navali gužva, autobus se toliko napuni da ne možemo da dišemo. Kad nema gužve vrućina se nekako i preživi - kaže sredovečna Beograđanka Zorka Jovanivić.



Najgore u trolama


Najveći udar toplote putnici su osetili u trolejbusima gde je živa u termometru pokazivala čak pet stepeni više od spoljašnje temperature. Iako nije bilo prevelike gužve, iako su stakla delimično zatamnjena u troli na liniji 29 juče oko 13 sati bio je pravi pakao.

- Svakodnevno se vozim gradskim prevozom, ali ovih dana samo ako baš moram. Pakao je i u autobusima, i tramvajima, a u trolama je možda čak i najtoplije - priča Ana Vujošević pokušavajući da se rashladi papirima.

Temperatura u vozilima

od 12 do 13 sati

Autobus 35 - 36 C

Tramvaj 37 - 38 C

Trolejbus 38 - 39 C

Saveti putnicima

-obavezno poneti flašicu vode i keks

-izbegavajte direktan udar promaje

-vodite računa o ličnoj higijeni

nustupite mesto starijima

Svi naši saputnici juče su maštali o tome da svaki autobus bude klimatizovan. Gradsko saobraćajno preduzeće „Beograd" delimično im je izašlo u susret još prošlog meseca kad je na ulice izašlo 30 niskopodnih autobusa sa split - sistemom klime.

Klima je retkost

Tu sreću da se voze novim autobusima imaju samo putnici koji koriste linije 65,70, 73, 80, 95... na kojima saobraćaju novi autobusi. Slaven Tica, direktor ovog preduzeća kaže da vrućine u prevozu nisu ništa neuobičajeno.

- Autobus je limena kutija koja je ceo dan izložena suncu i potpuno je normalno da je u njemu temperatura viša nego napolju. Imamo klimatizovane autobuse ali onda nekim ljudima smeta što radi klima, a drugim ne. Mi smo kao standard uveli da sva vozila koja nabavljamo obavezno budu klimatizovana - kaže Tica. Trideset novih autobusa je već na ulicama, a prema najavama do sutra bi trebalo da se pojavi još 25. Nada da će se Beograđani voziti u 40 novih i klimatizovanih trolejbusa počela je da tinja još prošle godine, kada je najavljena njihova nabavka. Međutim, prema rečima Slavena Tice, tender je dva puta propao iz razloga što „nije bilo ispravnih ponuđača koji bi zadovoljili uslove propisane Zakonom o javnim nabavkama".

Grupa privatnih autoprevoznika nema nijedan klimatizovani autobus od ukupno 84 koliko je na usluzi Beograđanima na gradskim linijama.

- Imali smo ideju da uvedemo klime i nekoliko vozila na gas ali za to nismo dobili logističku podršku od grada, pošto je jedini prihod koji dobijamo upravo onaj koji određuje gradska uprava - kaže Ranko Kovačević, direktor Grupe privatnih autoprevoznika.

Svakodnevno na ulice izađe oko 1.300 autobusa, tramvaja i trolejbusa, a od tog broja samo ih je 30 klimatizovano.

Voditi računa o ličnoj higijeni

Ekipe Hitne pomoći imale su juče do 16 sati 113 intervencija od toga 40 na javnim mestima u koja se ubrajaju i vozila gradskog prevoza. Nada Macura, PR Hitne pomoći preporučuje građanima da izbegavaju da se voze prevozom koliko god je to moguće u periodu od 10 do 17 sati.

- Savetujem građanima da u gradski prevoz ne ulaze bez flašice vode, eventualno nekog keksa u slučaju da im pozli i da obavezno ustupe mesto starijim sugrađanima. Ako već nema klima u autobusima dobra je i ventilacija, ali je poželjno da putnici ne budu na direktnom udaru promaje - kaže Macura i apeluje na sve građane da vode računa o ličnoj higijeni. To je posebno važno ako se zna da su gužve u autobusima postale svakodnevica.

- Jedan čovek je izuzetno neprijatno mirisao, a punačka dama pored mene mi je zaklonila šiber tako da nisam mogao da dođem do svežeg vazduha. Tako sam ja stajao i znojio se - kaže Dušan Marinović, student Fakulteta lepih umetnosti koji se svakodnevno vozi autobusom na liniji 48.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.