TURISTI ODUŠEVLJENI BEOGRADOM Japanci hvale ćevape, a Australijanci - Busplus!

Izvor: Blic, 08.Jul.2016, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TURISTI ODUŠEVLJENI BEOGRADOM Japanci hvale ćevape, a Australijanci - Busplus!

Turisti iz celog sveta okupirali su centralne gradske trgove i ulice. Jedne je opčinila domaća kuhinja, druge Kalemegdan i Skadarlija, a treće - gradski prevoz!

Da se gosti rado vraćaju u Beograd svedoči primer Adama iz Melburna.

- Prvi put sam ovde bio pre šest godina. Odmah sam se zaljubio u vaš grad. Došao sam krajem leta, trebalo je da ostanem dve nedelje, a otišao sam tek u decembru - priča kroz smeh Australijanac Adam čija je majka rodom sa Kosova, iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Brezovice.

Kako sam kaže, za šest godina koliko ga nije bilo, Beograd se mnogo promenio. Pozitivno.

- Vidim da je i gradski prevoz poboljšan. Imate isti sistem naplate kao u Melburnu, sa karticom. Stvari se menjaju na bolje - kaže Adam koji kaže da će “ostati dok se ne zasiti ukusa pljeskavice koju obožava”.

Mnogi stranci su doputovali u Beograd zbog kvalifikacionog košarkaškog turnira za Olimpijske igre. Među njima je i bračni par Tomita koji je do srpske prestonice zaputio čak iz Tokija!

- Došli smo da bismo ispratili mečeve naših košarkaša. Grad je prelep, hrana i piće su izvanredni, ćevapi, kajmak, rakija - “sipao” je pohvale Eiji Tomita dok je njegova supruga Jun kupovala suvenire.

I Čeh Martin je došao da bodri svoje košarkaše. Putovao je automobilom do Mađarske, a onda nastavio biciklom.

- Put nije bio naporan, sve je ravno. Supruga i ja na biciklu idemo za Požarevac, pa se vraćamo u Beograd da odgledamo još jedan meč - kaže Martin.

Skadarlija, Kalemegdan, Avala, ali i splavovi, i dalje su glavna atrakcija prestonice. Međutim, sve popularnije su i biciklističke ture pored reka.

- Dolazimo iz Italije, iz Verone. Juče smo doputovali i mogu reći sve najlepše o ovom gradu. Sam centar je prelep i neobičan. Vozili smo bicikl pored reka, bilo je divno. Ostajemo još dva dana i planiramo da posetimo neke od restorana i osetimo malo noćnog žovota - priča Prisca iz Verone.

Društvo joj prave zemljaci Bing i Pjetro. Kažu, za sada utisak kvare jedino predgrađa koja nisu uređena.

- Grad je lep, ali moglo bi se malo poraditi na fasadama. Posebno u predgrađu. To su lepe zgrade, samo im fali malo održavanja - kaže Prisca.

HIT MAJICE SA NOVAKOVIM LIKOM

Marko Lazarević, koji već sedam godina prodaje suvenire na tezgi na Kalemegdanu, kaže da najbolje idu magneti.

- Stranci najviše kupuju magnete, oni se kreću od 100 do 300 dinara. Dobro idu i suveniri sa Đokovićevim likom, posebno majice. Od turista najviše je Turaka. Oni imaju poseban metod trgovine. Uvek prvo pitaju: “Koliko mogu najjeftinije da prođem”, pa onda kreće cenkanje - priča kroz smeh Marko.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.