Stogodišnjica pogibije pilota Rusjana

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 08.Jan.2011, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stogodišnjica pogibije pilota Rusjana

BEOGRAD - U Beogradu će tokom vikenda biti obeležena 100. godišnjica pogibije utemeljivača slovenačke avijacije Edvarda Rusjana, čiji se avion srušio 9. januara 1911. godine iznad Kalemegdana, najavio je Vazduhoplovni savez Srbije (VSS).

Delegacije VSS, ambasade Slovenije u Beogradu i Udruženja ljubitelja letenja iz Brežeca položiće sutra cveće na mesto pogibije čuvenog pilota, kod Nebojšine kule u Donjem gradu Kalemegdana.

Rusjan, konstruktor i jedan od pionira >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << slovenačke avijacije prvi let je izveo 25. novembra 1909. godine iznad Gorice, a poginuo je 9. januara 1911. godina, tokom promotivne turneje po Balkanu, kada mu se avion srušio u blizini Kalemegdanske tvrđava.

Rusjan, pionir vazduhoplovstva, i jedan od prvih avijatičara uopšte, sam je učestvovao u konstruisanju i gradnji aviona, i bio je aktivan popularizator, u to vreme senzacionalnog vazduhoplovstva.

Komemorativna svečanost i polaganje venaca na Novom groblju, gde je Rusjan sahranjen biće organizovana 9. januara, navodi se u saopštenju.

Najavljeno je da će komemoraciji prisustvovati predstavnici ambasade Slovenije, Društva penzionisanih vojnih pilota Slovenije i VSS.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.