Status Opštine - brže rešenje problema

Izvor: Blic, 05.Maj.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Status Opštine - brže rešenje problema

Po broju stanovnika Batajnica je veća od 106 opština u Srbiji, a ovo naselje ne samo da nije opština nego uopšte ne postoji na mapama Statističkog zavoda. Svedena na jednu mesnu zajednicu, sa izlivenim septičkim jamama na svakom koraku i bunarima kao jedinim „česmama" i izgleda kao da su je svi zaboravili.



- Imamo stanove, vodu, grejanje, kanalizaciju i ne pada nam na pamet da govorimo protiv lokalne vlasti. Lepo nam je, a vi nađite one kojima nije - odbrusila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je prva Batajničanka u naselju „Crveni barjak", na koju su naišli reporteri „Blica".

Stambene zgrade izgrađene krajem sedamdesetih, imaju kvalitetno snabdevanje vodom, strujom i grejanjem i premda iz ponekog krova izlazi stub sa uličnom rasvetom, „Crveni barjak" važi za uređen deo Batajnice. Ima čak i pijacu, pa na ulicama postoji kakav takav red. U većem delu Batajnice slika je sasvim drugačija. Oni koji su imali mogućnosti izgradili su bunare da bi imali vodu, a drugi zavise od komšijske dobre volje.

Batajnica Opština

Davno pokrenuta inicijativa organizovanja Batajnice u zasebnu opštinu još uvek je aktuelna. Mnogi njeni stanovnici veruju da jedino ako uzmu stvar u svoje ruke mogu da reše komunalni haos u kojem žive.

- Problemi Batajnice! Evo pogledajte - kroz smeh kaže meštanin Radoslav Bajić i pokazuje prstom na duboku braon baru.

- Sa leve strane su stambene zgrade, a ovi zidovi ogoljene cigle pripadaju osnovnoj školi. Bara koja ih razdvaja je septička jama koja stoji tako izlivena više od 10 godina. Ona može biti veliko leglo raznih zaraza tako da miris, koji davi, nije najgore što vam se ovde može dogoditi - priča Bajić.

Iako je broj stanovnika u Batajnici poslednjih decenija rastao, kako kažu,

Šta nedostaje u Batajnici?

- Srednja škola

- Kanalizacija

- Vodovod

- Kontejneri

- Obdaništa

- Veći Dom zdravlja

- Centar za socijalni rad

- Kulturni centar

- Sportski centar

- Park

„geometrijskom progresijom" kanalizaciona mreža se nije širila. Pošto se jendeci za odvod kišnice, iskopani pored puta još u vreme Marije Terezije, ulivaju u postojeću mrežu, skoro od svake bare širi se smrad fekalija izlivenih iz neke septičke jame.

- Nije toliki problem proširiti kanalizacionu mrežu koliko je teško rešiti gde sa tom vodom? Postoji kolektor koji ne služi ničemu. Napravljen je samo kao „prelazno" rešenje dok se ne izgradi veliki kolektor za celo naselje. Oko njega su zato ostavljeni prazni placevi koje je lokalna vlast pre 12 godina rasprodala. To je napravilo veliki problem jer su na njima izgrađene privatne kuće i vlasnici su uspeli da dobiju nekakve dozvole - kaže Zdravko Stanković, prvi kandidat Demokratske stranke sa liste „Za evropski Beograd".

Nove kuće uglavnom nisu odmakle dalje od cigle, ali su skoro sve livade u Batajnici, Ugrinovcima i Busijama zauzete. Mesto za drugi kolektor zato nije bilo lako naći, tako da je projekat tek nedavo završen.

Autobusi čekaju da prođu vozovi

Batajnica se nalazi na samo 12 kilometara od centra Zemuna, ali vožnja do nje, bilo kolima ili autobusom, traje barem koliko i do Novog Sada. U njoj se ukrštaju glavni magistralni putevi, železnički i drumski. A tu je i aerodrom. Doduše još uvek samo vojni. Svako bi odmah pomislio na široke bulevare sa mnogo nadvožnjaka i podzemnih prolaza. Ali slika Batajenice je upravo suprotna.

Na centralnom trgu se nalazi crkva, Dom zdravlja, osnovna škola na kojoj ne postoje ni tragovi fasade i ostaci do temelja spaljenog Doma kulture „skriveni" iza građevinske ograde. Ulica koja prolazi između svih tih ustanova samo po načinu na koji je popločana podseća na glavnu saobraćajnicu. Premda u njoj jedva da i obična kola mogu da se mimoiđu, baš tuda prolaze, u oba smera prolaze i najteži i teretnjaci. Nedaleko odatle je pruzni prelaz. Preko njega svakog dana prelazi oko 120 vozova pa je rampa tokom dana mahom spuštena i po 16 sati. Pošto trasa autobusa 603 i 703 koji voze za Ugrinovce ide tuda, oni najveći deo dana provedu čekajući da prođu vozovi. Zbog toga su to verovatno jedine dve linije bez reda vožnje.

Radno vreme Doma zdravlja

- Batajnica je konglomerat svega i svačega. Nije ni selo ni grad. Nema pijacu, ozbiljnu robnu kuću ni restoran. Ima samo dve crkve. Policija ima jedna patrolna kola. Za kriminal dušu dalo! - kaže Boško Končar, maksilofacijalni hirurg i starosedelac iz batajničkog naselja „Šangaj".

U Domu zdravlja u kojem on radi ima premalo lekara, ali makar se zna kad rade. Na zakatančenim vratima montažne barake koja predstavlja Dom zdravlja u Ugrinovcima stoji obaveštenje da lekar radi „pre podne" i „posle podne".

S druge strane, mladi imaju svoju „muku". Koju god srednju školu da izaberu, u putu do nje provedu skoro ceo dan tako da im ostaje malo slobodnog vremena. Zbog toga je njihov najveći problem što u kraju u ojem žive ni sportski i kulturni život ne postoje.

- Nemamo uslove da kvalitetno provedemo slobodno vreme, pa se neki okreću alkoholu, kladionici, heroinu ili nasilju. Dom kulture, u kojem je bio bioskop je izgoreo osamdesetih i od tada stoji građevinska ograda - priča Željko Matić, student istorije, jedan od meštana koji misle da bi zasebna opština mogla da reši mnoge probleme.

Pitanje dana: Koji su problemi u Batajnici i da li treba da postane opština?

Ivan Ilić (23), student Više mašinske škole

U nedostatku kvalitetno provedenog slobodnog vremena, mladi se okreću drogi i nasilju. Zbog toga su nam neophodni kulturni i sportski centar kako bi svi mladi mogli aktivno da učestvuju u društvenom životu zajednice.

Jelena Banović (29), inženjer pejzažne arhitekture

Nedostaje nam vrtić. Moje dete ide u privatni, i za četiri sata, plaćamo 7.000 dinara. Osim toga ovde radi samo jedan ginekolog u smeni, pa se zakazuje dva, dva i po meseca unapred. Smeta mi i što u Batajnici ima puno pasa lutalica,.

Đurđevka Blažić (67), penzioner

Sramota - blizu centra živimo već 40 godina, a nemamo vodu i kanalizaciju. Vodu uzimamo u kantama od komšija, i to kad su raspoloženi da nam daju. Imali su mogućnosti pa su napravili bunar što ja nisam mogla sa mojom penzijom od 10.000 dinara.

Šemsa Stakić (65), prodavačica cveća

Mi imamo vodu, ali znam mnoge koji je nemaju. Grejemo se na drva i struju. Prevoz bi mogao da bude mnogo bolji. Op tina bi nam dobro do la, da imamo kome da se po alimo, a imamo mnogo problema.

Radoslav Bunoš (65), poljoprivrednik

Da imamo Opštinu posao bih mnogo brže završavao. Ovako po svaki papir moram u Zemun. I za ličnu kartu, registraciju, poresko, imovinsko... Bukvalno za svaki papir. Da je Batajnica odvojena i poljoprivreda bi napredovala.

Snežana Đurđević (32), domaćica

Nedostaju nam veći Dom zdravlja, i bar najmanje još jedan vrtić, a sredila bih i Sup i mesnu kancelariju. Iako su korektni u opštini Zemun, mislim da bi bilo bolje da je Batajnica zasebna.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.