Izvor: Politika, 31.Mar.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Starim dužnicima od sutra stižu nove uplatnice „Infostana”

U obaveštenjima biće naznačena osnovna dugovanja za svaki mesec, kamata, sudski troškovi, zatezna kamata i broj pod kojim se predmet vodi u sudu

Sugrađani koji nisu podmirili obaveze prema „Infostanu” za period od 1999. do 31. decembra 2008. godine od sutra će na kućne adrese dobijati nova obaveštenja i predlog sporazuma za izmirenje duga. Beograđani koji su, na osnovu obaveštenja o dugovanjima pristiglih u minule dve nedelje, već potpisali sporazum ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << platili dug pre nego što je odlukom Gradskog veća omogućeno da se računi izmire na šest mesečnih rata, mogu očekivati da im novac za kamate i sudske troškove bude vraćen.

Prema rečima Gorana Aleksića, člana Gradskog veća, na novim obaveštenjima biće ispisana osnovna dugovanja za svaki mesec, kamata, sudski troškovi, zatezna kamata i broj pod kojim se predmet vodi u Četvrtom opštinskom sudu.

– Osim podataka za svaku vrstu duga u prilogu će se naći tekst sporazuma o izmirenju potraživanja. On mora da se zaključi do 30. aprila dolaskom u „Infostan”, proverom i usaglašavanjem dugovanja. Korisnicima koji zaključe sporazum biće obustavljeni svi sudski postupci i otpisana stara dugovanja do 30. aprila 1999. godine – objašnjava Aleksić.

On dodaje da je dosad potpisano oko 1.720 sporazuma i da je oko 3.000 građana uplatilo stara dugovanja.

Podsećamo da će dužnicima koji do 30. aprila izmire osnovni dug zaključno sa 31. decembrom 2008. godine biti otpisani troškovi za sudsku taksu i kamatu. Korisnici koji izaberu da zaostale račune izmire na šest jednakih rata do 30. septembra, treba da zaključe sporazum sa „Infostanom” i biće oslobođeni plaćanja 50 odsto zatezne kamate.

Za sve nejasnoće i eventualne probleme koji iskrsnu posle novih mera gradske vlasti, sugrađani će moći da zakucaju na vrata buduće gradske komisije koju će formirati gradsko javno pravobranilaštvo i građanski branilac. Ona će biti zadužena da izađe na kraj sa svakom pojedinačnom nejasnoćom.

Strahinja Sekulić, javni pravobranilac, kaže da će protiv sugrađana koji ni pod kojim uslovima ne izmire obaveze biti nastavljeni započeti sudski postupci.

– Ko nema mogućnosti daplati, u zavisnosti od primanja, grad pokriva i do 50 odsto troškova „Infostanu” – ističe Sekulić.

D. M.

[objavljeno: 31/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.