Stanarka zagađene zgrade u naselju Dr Lola Ribar: Lekari su mi preporučili da prekinem trudnoću!

Izvor: 24sata, 21.Avg.2014, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanarka zagađene zgrade u naselju "Dr Lola Ribar": Lekari su mi preporučili da prekinem trudnoću!

Jedna od stanarki naselja "Dr Lola Ribar" u kome su u dve zgrade povećane vrednosti fenola apelovala je danas na Građevinsku direkciju Srbije (GDS) da što pre reši problem, jer su pojedini stanari i dalje u problematičnim stanovima, čime je ugroženo njihovo zdravlje.

Marina Jakšić, stanarka zgrade u Ulici Mileve Marić Ajnštajn 82 saznala je da nosi bebu koja je začeta u trenutku kada je još uvek boravila u svom „smrdljivom stanu". Njena lekarka savetovala joj je da >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << prekine trudnoću, a i stručnjaci sa Instituta za majku i dete potvrdili su joj da je trudnoća rizična.

- Doktorka u Domu zdravlja mi je rekla da su i ove hemikalije koje su pronađene užasne i da je njihov kumulativni uticaj zaista rizičan za ostanak u trudnoći. Preporučila mi je da se prekine trudnoća. U Institutu nisu hteli napismeno da mi daju preporuku o prekidu trudnoće, već su mi samo rekli da postoji rizik i da sama odlučim - kazala je Jakšić.

Posledice zbog udisanja isparenja od fenola

U VMA su naveli da su uobičajene koncentracije fenola u urinu u opštoj populaciji do 26 mg/l, dok je za radnike dozvoljena koncentracija do 100 mg/l.

Prilikom udisanja isparenja od fenola, može doći do iritacije disajnih puteva, ali i posledica po centralni nervni sistem i oštećenja drugih organa.

Po njenim rečima, smrad nalik na naftu osećao se još pri useljenju u stanove, 15. januara 2014. godine, a vremenom se čak pojačao.

- Vreme je prolazilo, dok se nismo u maju obratili Građevinskoj direkciji i izvođaču radova. Na moja četiri dopisa, GDS nije reagovala. Prvi su reagovali izvođači radova koji su angažovali Zavod za zaštitu na radu, koji je izvršio merenja vazduha - dodala je stanarka.

Ona je istakla da je od maja zvala Vojnomedicinsku akademiju (VMA) gde su joj rekli da mogu da je leče jedino ako je akutno otrovana.

- Nijedna zdravstvena ustanova koju sam zvala nije htela da mi pomogne, govoreći da nema parametara i menahizama da mi bilo šta ispita. Tek kada je problem poprimio šire razmere, oni su napravili paket parametara koji mogu da se ispitaju - rekla je.

Slaviša Mladenović: Stanari su informisani da stanovi nisu zdravstveno bezbedni

Rukovodilac Centra za higijenu i humanu ekologiju Gradskog zavoda za javno zdravlje Slaviša Mladenović kazao je za Betu da je u izveštaju iz jula ocenjeno da stanovi u "kojima se osećaju neprijatni mirisi ne ispunjavaju sanitarno-higijenske uslove (prisustvo zagađujućih materija) za stalni boravak ljudi".

- Stanari su informisani da stanovi nisu zdravstveno 'bezbedni', posebno za trudnice, decu, starije ljude i hronične bolesnike. Stanarima je ukazano da mogući štetni efekti na zdravlje zavise, pored visine koncentracije materija, i od trajanja izloženosti tim materijama - kazao je Mladenović.

On je istakao da je stanarima spornih stanova omogućena zdravstvena zaštita u Centru za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije, gde je i obavljena toksikološka analiza o uticaju nađenih zagađujućih materija na njihovo zdravlje.

Gradski zavod je nastavio sa analizama tokom avgusta, a izveštaj će biti gotov do kraja nedelje.

Nastavak na 24sata...






Povezane vesti

Stanarka zagađene zgrade u naselju "Dr Ivan Ribar": Lekari su mi preporučili da prekinem trudnoću!

Izvor: 24sata, 21.Avg.2014

Jedna od stanarki naselja "Dr Ivan Ribar" u kome su u dve zgrade povećane vrednosti fenola apelovala je danas na Građevinsku direkciju Srbije (GDS) da što pre reši problem, jer su pojedini stanari i dalje u problematičnim stanovima, čime je ugroženo njihovo zdravlje...Marina Jakšić, stanarka...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.