Stambene zgrade nemaju osnovnu zaštitu od požara

Izvor: Politika, 08.Apr.2012, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stambene zgrade nemaju osnovnu zaštitu od požara

U 14.000 višespratnica ili oko 60 odsto stambenog fonda 3.200 protivpožarnih aparata, a trebalo bi da ih je više od 20.000. – Od 15.000 hidranta u 13.000 nedostaju creva, mlaznice ili točkići na ventilu

Žitelji najveće zgrade od 30 spratova – Zapadne kapije Beograda u Ulici narodnih heroja 41b trideset godina nisu mogli da koriste pasarelu, koja povezuje njihovo zdanje sa „Geneksovom” poslovnom kulom, predviđenu kao protivpožarni put. Tek pre dve godine dobili su >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ključ mosta kako bi se u slučaju požara stanari sa viših spratova njime evakuisali u poslovnu zgradu. Ali, kako kaže Gordana Bosnić, predsednica skupštine zgrade, problem još nisu u potpunosti rešili.

– „Generaleksport” kao vlasnik poslovne kule postavio je poklopac iznad liftova na 30. spratu našeg B ulaza, koji ima 122 stana i oko 700 ljudi, i tako onemogućio da izađemo na krov zgrade i sa njega se stepenicama spustimo u ulaz do našeg. Na tom stepenišnom nivou koji su nam presekli smestili su šest ormara sa elektronikom što predstavlja dodatnu opasnost ako izbije kratak spoj. Sa vlasnikom se šest godina tužimo i zato što su na krovu stambene zgrade bez saglasnosti stanara nelegalno adaptirali 216 poslovnih kvadrata, što takođe otežava spasavanje u slučaju opasnosti – ističe Bosnićeva.

Protivpožarni aparati na svakom drugom spratu i hidrantski ormaniu Zapadnoj kapiji Beograda ili „Geneksovim” kulama,kako se još naziva,ispravni su i servisiraju se redovno. Protivpožarna inspekcija, kaže Bosnićeva, posećuje ih svakih šest meseci.

Za razliku od najviše stambene građevine u prestonici, u 14.000 stambenih zgrada ili oko 60 odsto stambenog fonda koliko održava JP „Gradsko stambeno” ima 3.200 protivpožarnih aparata, a trebalo bi da ih je više od 20.000.

Ako se uzme u obzir da o 20 odsto objekata brine „Vojno stambeno”, a o petini objekata niko ne vodi računa, može se zaključiti da je situacija sa protivpožarnim aparatima alarmantna!

Ništa bolje stanje nije ni sa hidrantskim ormarićima. Prema podacima „Stambenog”, od 15.000 hidranta u 13.000 nedostaju creva, mlaznice ili točkići na ventilu. Nije mali broj ni onih višespratnica u kojima takve opreme uopšte nema zato što je pokradena. Neispravna hidrantska mreža najviše otežava posao vatrogascima jer ako je u njoj pritisak vode slab oni ne mogu da gase vatru na višim spratovima. U mnogim zgradama postoje i uređaji za pojačavanje pritiska, takozvani hidrocili,ali većina njih, kažu vatrogasci,godinama nije ispitivana. Dodatne poteškoće kada požar izbije predstavljaju i zakrčeni hodnici i stepeništa.Nedostatak novca, ali nesloga i nezainteresovanost stanara da formiraju skupštineuglavnom su razlozi što o zaštiti od požara obično misle tek kada se nesreća dogodi. Propisi ih obavezuju da redovno održavaju instalacije i aparate za gašenje požara, a protivpožarne puteve i stepeništa prohodnim.

–Dužnost skupštine zgrade,odnosno vlasnika stanova je da nabave protivpožarne aparate, creva i mlaznica za zgrade koje imaju hidrantsku mrežu. Obaveza „Stambenog” je da se stara ohidrantskim instalacijamau onim zdanjima sa kojima imaju zaključene ugovore o održavanju – kaže Kristina Anđelković iz „Stambenog”.

Ali da bi ekipe tog preduzeća izašle na teren i otklonile kvar na zajedničkim instalacijama u zgradi čija je neispravnost najčešće uzrok požara, skupština zgrade najpre treba da ih obavesti.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 08. aprila. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite  OVDE.

Daliborka Mučibabić – Branka Vasiljević

objavljeno: 08.04.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.