Šta je to što ljude pretvara u bombaše samoubice?

Izvor: Kurir, 24.Nov.2015, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je to što ljude pretvara u bombaše samoubice?

Mnogi stručnjaci su istraživali šta je to što ljude pretvara u bombaše „kamikaze“ i u čemu je razlika između organizatora terorističkih napada i njihovih izvršilaca.

Trinaestog novembra 2015, u večeri kada su u prestonici Francuske na nekoliko lokacija izvršeni sinhronizovani teroristički napadi, poginulo je 130-oro ljudi, piše National Geographic Srbija. Međutim, tom bilansu treba dodati još nekoliko smrtnih slučajeva: smrti četvorice bombaša samoubica Islamske >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << države.

Deo ove horde koja je sejala smrt Parizom bio je, prema navodima stranih medija, i Salah Abdeslam, koji je trebalo da, sa svojim bratom Ibrahimom, bude među onima koji su poginuli raznevši se na javnom mestu i odnevši sa sobom još nekoliko života. Međutim, Abdeslam je preživeo to veče i trenutno je najtraženiji čovek u Evropi. Kako su proteklih dana pisali strani mediji, ovaj mladić je u poslednjem trenutku odlučio da odustane od plana da izvrši samoubistvo i vratio se u Brisel najverovatnije zato što se uplašio.

Šta je to što Salaha Abdeslama čini drugačijim od onih koji su se odvažili da skončaju na tako užasan način?Postoji više tumačenja psihologije bombaša samoubica.

Kako je istakao australijski sociolog Rijaz Hasan, „izuzev jedne demografske karakteristike – činjenice da većinu bombaša samoubica čine mladi muškarci“, ličnost i religijska verovanja, suprotno uvreženom mišljenju, ne moraju biti presudan faktor za to hoće li neko postati bombaš samoubica. Antropolog Skot Atran se slaže i ističe da se teroristički napadi ne mogu sprečiti utvrđivanjem nekakvog profila teroriste.

Autor: Foto: Profimedia

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.